Vilka är de olika typerna av Computing Platform?

November 17

Det finns flera olika typer av datorplattform, både mjukvara och hårdvara baserad. Termen plattformen avser alla ramar mjukvara eller hårdvara arkitektur från vilken ett program kan startas. Datorplattformar kan innehålla grafiska användargränssnitt (GUI) och operativsystem (OS) som Windows eller Macintosh OS och OSX, programmeringsspråk, eller den faktiska hårdvara arkitektur själv.

I mjukvaruutveckling, kan plattformen användas som ett sätt att säkerställa konstant prestanda för en produkt när plattformen körs. Detta kan resultera i en programvara som kan utföras oberoende av operativsystemet installerat på maskinvaran. Exempel på dessa typer av program inkluderar Java och QuickTime-baserade paket. Vissa Internetbaserade mjukvaruföretag utnyttjar dessa plattformar för att tillåta onlinespel ske utan begränsning av installerade operativsystem påverkar driften av programvaran. Genom att använda en datorplattform för att emulera ett äldre operativsystem, dessa tjänster kan spel som spelas på modern hårdvara som normalt skulle vara oförenligt med programvaran.

Vissa programvaruföretag har används insydda plattformar för att låta sin mjukvara för att vara kompatibel med två operativsystem från en lagringsmedia. Ett exempel på detta skulle vara ett program eller spel som användaren har möjlighet att installera både på en persondator (PC) kör Microsoft Windows operativsystem och på en Apple Macintosh-dator. Detta kallas ett plattformsoberoende program.

Nivån på kompatibilitet framgår av ett plattformsoberoende program uppnås genom programmeringsspråk agerar även som plattform. Genom att utnyttja denna inbyggda datorplattform, program kan programmeras att starta på hårdvara utan en fungerande operativsystem. Detta används för att tillhandahålla ett grafiskt användargränssnitt under installationen av operativsystem på en annars tom enhet. Som ett exempel på plattformsoberoende, programmeringsspråket Java fungerar som både programmeringsspråket och som datorplattform. Ansökningar programmerade i detta språk kommer framgångsrikt lansera på alla operativsystem eller hårdvara.

Mjukvarubaserade typer av datorplattform är vanliga och inkluderar dator och mobil-baserade operativsystem såsom Linux och Unix-baserade system, Google Chrome, Android och Palm OS. Hårdvarubaserade plattformar har stora stordatorsystem och superdatorer hela vägen ner till hem spelkonsoler. Hårdvarubaserade former av datorplattform införliva även avancerade reducerad instruktionsuppsättning dator maskin (Advanced RISC Machine eller ARM) för mobil systemarkitekturer, Unix-system och Intel x86-baserade system.