Kontroll for Disease / Distress när man köper Krukväxter

February 22

Alltid ge en växt en snabb gång över, åtminstone, innan du gör köpet oavsett var du köper anläggningen. Följande lista berättar om de stora tecken på stress och sjukdom i en anläggning (och du kan följa med figur 1):

Kontroll for Disease / Distress när man köper Krukväxter

Figur 1: Trouble tecken att titta efter när du handlar för växter.
  • Wobbly växter: Ge plantan en snabb skaka. En växt som är ostadig i sin kruka kanske inte väl förankrad. Skakar anläggningen också berättar om anläggningen har whiteflies (se figur 2) eftersom flugorna, som liknar mjäll, ta av som ett skott när du flyttar anläggningen.
Kontroll for Disease / Distress när man köper Krukväxter

Figur 2: Whiteflies.
  • Trångt rötter: Kontrollera botten av krukan för rötterna kommer ut ur dräneringshålet. Rötter som kommer från hål i potten inte nödvändigtvis betyda att anläggningen underpotted, men det är ofta en första symtomet. Om du är osäker, be expediten att ta bort potten (om möjligt) så att du kan se rötterna. (Räkna med denna typ av tjänst endast i en plantskola, trädgårdscenter, eller blomsteraffär.) Om rötterna är lindade runt basen av anläggningen, du vet det är underpotted och eventuellt stressad. Försök att hitta en annan anläggning av samma slag som har en mindre utvecklad rotklump. En hälsosam rotklump håller ihop men inte har överskott rötter visar när du tar ut den ur potten.
  • Ohälsosamma rötter: Om du har övertygat expediten att ta bort potten för att låta dig kontrollera om befolkade rötter, gå vidare och kontrollera anläggningens allmänna hälsa också. Rötter kommer i alla storlekar, former och färger, men de ska alltid känna sig fast, inte squishy, ​​med tips en blekare färg än resten av rötterna. Undersök bitar av vitt ludd bland rötterna med misstanke: Du förmodligen ansikte mot ansikte med jord mealybugs. Å andra sidan kan det vita fluff vara något annat än bitar av perlit, ett gemensamt medium för ingjutning växter. En fuktig odlingssubstrat innebär också dåliga nyheter.
  • Tecken på röta: Sniff potting mix. Om den har en lukt skog-efter-en-fjäder-regn, är allt väl. Om det har den sjukligt söta doften av ett ruttnande potatis, sätta anläggningen ner - mer än troligt att anläggningen har ett dåligt fall av rotröta eller stam röta.
  • Leaf fläckar: Leaf fläckar kan ange sjukdom. Fysiska skador kan generera bladfläckar, alltför (trädgårdscenter växter tenderar att bli knuffad runt lite). Skadade blad aldrig återhämta sig, dock. Fråga dig själv om du är villig att vänta på anläggningen för att producera nya blad. Du kan besluta att du föredrar ett friskare exemplar.
  • Spinkig, högställd växter eller ettor med bruna löv tips: Dessa symtom tyder anläggningen har inte varit att få adekvat vård under ganska lång tid.
  • Tecken på insekter eller sjukdomar: Se till att titta under bladen och bladvecken (den punkt där bladet möter stjälken), två platser där de flesta skadedjur umgås.
  • Gulnade blad eller riklig bladförlust: En gul blad eller två vid basen av en anläggning är inget att oroa sig. Om du ser många gula eller fallna löv, dock anläggningen förmodligen stressad och därför inte ett bra val.
  • Massor av öppna blommor, men bara ett fåtal oöppnade knoppar: En blommande växt i full blom kan se spektakulära men kan vara väl förbi sin premiärminister och redo att sluta blommar på kort tid. Köp en växt mest i knopp med bara tillräckligt öppna blomningarna att låta dig se dess eventuella färg. Då vet du att du har ännu att se anläggningen som bäst.

Krysantemum och miniatyr rosor är undantag Undvik-massor-av-öppnades-blommor regeln: Chrysanthemum och rosenknoppar inte helt öppet får inte öppna alls i hemmet odlingsförhållanden om du inte kan ge dem full sol. Köp krysantemum och miniatyr rosor redan på topp av blom.