Vad är Johannesburg, börsen?

March 6

Känd formellt som JSE Limited, är Johannesburg, börsen börsen i Sydafrika och den största på hela kontinenten Afrika. Det ligger i Sandton distriktet i staden Johannesburg. Som av 2005, hade utbytet nästan 500 listor och rankades som nummer 16 på världslistan över sådana organisationer.

Johannesburg Stock Exchange grundades officiellt den 8 november 1887. Det växte fram ur sin föregångare, var Johannesburg Exchange och Chambers Company, som själv bildades efter guld som finns i områden i Sydafrika i början av 1880-talet. Utbytet har byggts om och flyttats ett antal gånger sedan starten, som särskilt efter det att andra världskriget, när den ekonomiska tillväxten sporrade av de allierades seger orsakade det att växa ur sin inställning. Sandton plats har varit utbytet hem sedan 2000.

Vid tidpunkten i Johannesburg börsen flyttade år 2000, det också officiellt bytte namn till JSE Securities Exchange. År 2005 var utbytet igen bytt namn, denna gång till sin nuvarande moniker, JSE Limited. Detta skedde som en återspegling av det faktum att utbytet ägande införlivat sig som ett publikt bolag. Under 2006 JSE Limited noterat sig på börsen som ett börsnoterat bolag.

Den Johannesburg börsen sysselsätter ett elektroniskt handelssystem som kallas JET, vilket står för Johannesburg Equities Trading. Denna teknik köptes och bygger på plattformen som används av Chicago-börsen, med anpassningar för att passa de unika behoven hos den sydafrikanska finansmarknaden. Utbytet var relativt sent att införa elektronisk handel jämfört med andra börser runt om i världen, med datorisering anländer först 1996.

Sammansättningen av Johannesburg börsen är skiftande, men har en relativt hög täthet av gruv-, naturråvaruutvinning och liknande företag som speglar signaturen industrier i Sydafrika. Den totala börsvärde bland bolagen som handlas på JSE Limited är strax under $ 580.000.000.000 $ (USD). Noter företag som bedriver handel på Johannesburg börsen inkluderar dryckesjätten SABMiller Plc, och globala gruv oro Anglo American Plc.

Förutom huvud utbyte, JSE Limited finns också en mindre, alternativt utbyte kallas AltX, som fungerar som ett slags plantskola utbyte mot mindre företag. Den skapades för att främja entreprenörskap i Sydafrika och från och med 2008, presenterade 80 företag i sina listor. JSE Limited driver också en egen nyhetstjänst, där det kräver börsbolag att posta finansiella nyheter och andra uppdateringar först innan någon annan nyhets uttag.

  • Flaggan i Republiken Sydafrika.
  • Den Johannesburg börsen är skiftande, men har många av de signaturindustrier i Sydafrika.