Vad är Sargassohavet?

July 28

Sargassohavet är en del av Nordatlanten, som kännetecknas av att vara ovanligt platt och stilla, tack vare några knep för havsströmmar i regionen. Denna del av Atlanten har blivit ganska känd, och den är omgiven med mystiska berättelser och spekulationer. Sanningen bakom Sargassohavet är nästan lika intressant som alla historier om det, eftersom denna region, vilket av alla rättigheter bör vara en sorts öken i havet, är faktiskt sjuder av liv.

Denna geografiska särdrag namnges för de kopiösa mängder Sargassum alger som flyter på ytan. Denna tång är också känd som gulfweed. Sargassohavet gränsar till Golfströmmen strömmen, som cirklar regionen tillsammans med flera andra strömningar, skapa ett område med märkliga stillhet mitt i Atlanten.

En av de största myter om Sargassohavet är att tång snärjer fartyg, och det är förvisso sant att ett antal av förfallna fartyg har funnit flytande i detta område. Men det är inte den tång som fångar dem, det är bristen på vinden. Denna havet är ett av de områden i havet kallas denna svacka, där en relativ brist på vind burk fälla ett segelfartyg. Sargasso är också nära Bermudatriangeln, en ökänd region i Atlanten, och detta har kanske förbättrat mystiken i området.

Med tanke på att Sargassohavet är relativt platt och stilla, med havsbottnen extremt långt under, forskarna trodde att den skulle sakna livet. Den Sargassum är en uppenbar motsägelse till denna teori, och vetenskapliga undersökningar i området har faktiskt avslöjat oerhört olika livsformer på mikroskopisk nivå. Detta förvirrade forskarna tills de insåg att djupare havsströmmar nedanför regionen var att förse den med näring, vilket gör det till en rik och riklig del av havet.

Sargassohavet spelar också en betydande roll i den reproduktiva cykeln av ål. Nordamerikanska och europeiska ålen tillbaka till där för att lägga ägg, med glasål eller unga ålar arbetar långsamt sin väg från Sargassohavet tillbaka hem till sina föräldrar i en verkligt anmärkningsvärd resa.

  • Sargassohavet är uppkallad efter sin stora mängder Sargassum tång.
  • Sargassohavet spelar en roll i den reproduktiva cykeln av ål.
  • Ett porträtt av Christopher Columbus, utforskaren som först känd för att ha interagerat med Sargassohavet.