Vad är Open Architecture?

October 20

Öppen arkitektur, i förhållande till datorprogrammering, hänvisar till en hårdvarusystem, nätverk eller ens programvara som kan förlängas med användarna för att ge ny eller utökad funktionalitet. När man arbetar med programvara, öppen arkitektur innebär att även ett program utför på egen hand, är tillgänglig antingen hela källkoden för programmet eller en utvecklingssats så att användarna kan skriva delar av programvaran eller utveckla insticksprogram och tillägg för att göra det möjligt för program för att utföra nya uppgifter. En dator eller annan hårdvara som använder öppen arkitektur brukar konstruerad på ett sätt så att användarna kan ändra, ta bort eller uppgradera komponenterna i systemet. Det gör det också möjligt för användare att lägga ytterligare maskinvara eller ändra delar av systemet för att öka vad en maskin kan göra eller för att effektivisera den mot en enda uppgift. Ett system eller mjukvara som är inställd och kan inte ändras kallas använder sluten arkitektur utan också kan kallas ett egenutvecklat system.

En av funktionerna med att använda öppen arkitektur är att systemet eller programvara som en slutanvändare erhåller kan ses mer som ett generiskt verktyg. Om behoven av en användare eller företagets förändring, då hårdvara eller mjukvara kan ändras till förbli relevant utan att helt ta bort ett helt system som redan är på plats. Beroende på vilken typ av system, till exempel ett nätverk eller ett operativsystem, kan det vara möjligt att helt ändra den grundläggande funktion att rymma tekniska utvecklingen eller nya affärs paradigm. Detta kan vara särskilt viktigt för datorer och nätverkshårdvara, där komponenter kan uppgraderas regelbundet eftersom tekniken utvecklas utan att förstöra en befintlig ram som redan har installerats.

Begreppet öppen arkitektur uppstod från utveckling av system som var helt stängd. De tidigaste typerna av system erbjöd inget sätt att uppgradera komponenter och mjukvara hade ingen mekanism för extensions. Dessa egenutvecklade system hade begränsad användning och, som takten i framstegen ökade blev föråldrade allt snabbare.

Även om det fortfarande finns anständighetssystem i utbredd användning inom databranschen, många av dessa system gör erbjuder möjligheten att uppgradera eller utöka kärnfunktioner. Till skillnad från en öppen arkitektur systemet, där flera leverantörer kan ge olika och konkurrenskraftiga uppgraderingar, proprietära uppgraderingar är oftast bara tillgängliga via tillverkaren av systemet och kan betinga ett högt pris för tillträde. Beroendet av en enda tillverkare som en källa för alla delar, plug-ins och uppgraderingar till ett system är en av anledningarna till att öppna arkitektur är gynnade över egenutvecklade system i storskaliga tillämpningar.