Principer för stresshantering

November 25

Det verkar som överallt vi vänder nu vi hör om hur illa stress kan vara för våra liv och vår hälsa. Bara för att vi förstår hur viktigt stresshantering är i våra liv, som egentligen inte betyder att vi förstår hur man gör stresshantering en del av våra liv. Det är där de principer om stresshantering spelar in. Genom att förstå och genomföra dessa fyra enkla principer kommer du att kunna minska stressen i ditt liv och därmed kunna ha en mer organiserad liv runt.

  • Försök att prioritera. Den allra första principen i stresshantering försöker prioritera de saker i ditt liv. Ta tid varje dag för att tänka på vad du behöver för att utföra och vad som bör göras först. Genom att ta tid tidigt på dagen för att göra detta, kan du bli av med stora poster som kommer att ta upp det mesta av din tid och planera de mindre objekt runt dem. Genom att skriva ner denna prioritering eller "att-göra" lista, kommer du att bättre kunna planera din dag, och se exakt hur mycket tid du har att göra saker. Gör detta inte bara för varje dag, men också varje vecka, månad och år om det alls är möjligt.
  • Ta tid för dig själv. En av de viktigaste orsakerna till stress i våra liv är att inte ta tillräckligt med tid för oss själva. Alla behöver lite tid för att "ladda" batterierna och för att rensa huvudet. Om du inte gör detta med jämna mellanrum, om så bara för fem eller tio minuter varje dag, kommer du att hitta dig själv känslomässigt och fysiskt dränerad och oförmögen att gå på.
  • Inse när du behöver hjälp. Oavsett hur mycket vi inte kan vilja erkänna det, alla behöver hjälp. Vad som gör detta så svårt är att vi, som samhälle, har svårt att lära sig känna igen när vi behöver hjälp. Om du befinner dig på att bli stressad, ta lite tid att göra en bedömning av situationen. Tänk på vad som ledde fram till den situation som du befinner dig i, och kom ihåg att för framtiden. När du befinner dig i dessa eller liknande situationer där du kan hitta dig själv att ha svårigheter, söka hjälp av en annan.
  • Lär dig att släppa taget. Den kanske enskilt svåraste principen om stresshantering för att lära, är att lära sig släppa taget. Det finns tillfällen när du behöver helt enkelt att ta en paus. Om det gör ingen nytta alls för att fortsätta på den stressande situation, så det är bäst att lämna. Ta en fem eller tio minuters paus för att få ditt lager. Efteråt kom tillbaka med ett klart huvud. Du kommer bli förvånad över hur stor skillnad det kan göra.