Vad är en gemensam Clamp?

August 13

En gemensam klämma är en av de mest ovärderliga verktyg i den arsenal av woodworkeren. Beroende på vilken typ av projekt är under uppbyggnad - det kan vara ett bord, byrå, gitarr, eller fågelholk - slutresultatet kommer att till stor del består av limmade fogar. I de flesta fall är en gemensam klämma verktyget som innehar två eller flera träbitar tillsammans medan de limmas. När limmet är torrt, om hantverkaren har utfört sitt jobb på rätt sätt, kommer det gemensamma att vara stark och klar.

Precis som det finns ett oändligt antal skarvar i träbearbetning, det finns lika många olika gemensamma klämmor. Vissa är anpassad för ett visst ändamål, medan andra kan räcka ganska bra på valfritt antal olika leder. Syftet med allt är att placera ett stationärt tryck på styckena av trä som ska anslutas. En begåvad möbelsnickare inser att två träbitar som limmats i en gemensam är starkare än ett enda stycke trä med samma konfiguration. Således, reservdelar han ingen kostnad om gemensamma klämmor.

Till exempel är en trä handscrew klämma vanligt i de flesta verkstäder, och har använts av träarbetare i århundraden. En gemensam klämma av denna design kan justeras efter behov, och är särskilt praktiskt för ytor som inte är parallella. En annan populär gemensam klämma är C-klämman. Dessa enheter är oftast gjorda av stål, finns i storlekar från små till stora, och kan dras åt eller lossas vid behov. Bara ett urval av andra gemensamma klämmor inkluderar bar klämman. rörklammer, snabbverkande klämma, bildram klämma och fyrvägs lika tryck klämma.

Utan användning av en gemensam klämma, skulle en möbelsnickare tvingas förlita sig på skruvar, bultar, pinnar, spikar, eller speciellt utformade fogar för att ansluta en träbit till en annan. Även om denna metod kan effektivt skapa ett gemensamt som skulle stödja den önskade vikten eller tåla en förutbestämd mängd stress, skulle det varken vara lika stark eller estetiskt tilltalande som en limfog uppsättning på plats via en gemensam klämma. Gemensamma klämmor är oersättliga i permanent fastställande trä lederna som, efter slipning och efterbehandling, är nästan sömlös. Dessutom geniala designen av många gemensamma klämmor, både de som har skapats i modern tid och de som var avsedda för hundratals år sedan, fungera som en enhet av högsta magnituden arbetsbesparande. Om det gemensamma klämman inte fanns tillgängliga, skulle en möbelsnickare spendera ändlösa timmar att skära intrikata anslutningspunkter och försänkning bind hårdvara.