Vad är en helskärm Effect?

August 10

En helskärm effekt är ett sätt på vilket en mängd olika dator grafikprogram kan ha olika specialeffekter som läggs till en scen. Snarare än att faktiskt göra en scen med dessa effekter tillämpas på föremål och geometrin inom den, de är i huvudsak tillämpas efter rendera. Detta innebär att grafikprogrammet skapar en bild som användaren ser, och sedan tillämpar en effekt över detta på ett sätt som är sömlös. En helskärm effekt kan användas för att åstadkomma ett antal olika uppgifter, inklusive tillägg av rörelseoskärpa, bloom belysning och färgfiltrering.

För att någon ska förstå hur datorgrafik program kan använda en helskärm effekt, är det ofta enklast att först inse hur en scen visas. Program som använder datorgenererade bilder (CGI), såsom videospel, ofta göra scener till en display i realtid. Detta innebär att du som spelare navigerar genom en virtuell miljö, de olika objekten i en scen som har skapats av utvecklarna av det spelet visas i förhållande till spelares € s ståndpunkt. När spelaren går in i ett rum med en låda, gör spelprogrammet på väggar, golv och tak, och rutan i rummet som en serie bildrutor eller bilder om 30 gånger per sekund.

En helskärm effekt kan sedan läggas till dessa enskilda renderade bilder för att skapa olika resultat. Rörelseoskärpa, till exempel, är ett fenomen som kan ses i den verkliga världen eller på film; objekt visas ofta förvrängda och suddig som någon rör sig snabbt förbi dem. Även denna effekt kan tillämpas på objekt i en virtuell scen, är det ofta enklare och mindre resurskrävande för att det ska göras som en fullskärmseffekt. Flera delvis gör av objekten i ett spel skapas och överlappade så att en suddig bild visas som förmedlar en större känsla av fart och rörelse för en spelare.

Bloom belysning kan också skapas som en fullskärmseffekt. Detta sker ofta för att göra ljus i ett spel verkar tyngre, att få dem att sticka ut, eller för en stiliserad estetik. Efter de olika ljuskällorna återges skapar spelmotorn sedan ytterligare gör av ökad intensitet för belysningen och överlappar dem. En spelare i ett spel kan sedan se dessa lampor som ljusare, med en starkare lyster.

Färg-filtrering kan appliceras på en scen i stort sett samma sätt. Om en spelutvecklare vill att någon ska se ett rum i svart och vitt delen av tiden, utan att skapa flera texturer för föremål inom det, då detta kan uppnås genom en helskärm effekt. Medan de faktiska texturer i en scen återges korrekt, är en filtrerad skikt placeras över varje ram för att ändra färg på objekten för en spelare.