Hur man investerar i Wheat Commodities

January 19

Till skillnad från andra råvaror som domineras av enskilda producenter - Saudiarabien och olje, Elfenbenskusten och kakao, Ryssland och palladium - inget land dominerar veteproduktion. Som en sakfråga, de stora veteproducenterna är en förvånansvärt eklektisk grupp. De avancerade utvecklingsländerna Kina och Indien är de två största producenterna, medan industri länder som Kanada och Tyskland kan också skryta med betydande vete produktionskapaciteten.

Land Vete Produktion (miljoner ton)
Kina 115
Indien 81
Ryssland 61
USA 60
Frankrike 38
Kanada 26,5
Tyskland 25,2
Pakistan 24
Australien 21
Ukraina 21

Källa: US Department of Agriculture

Vete mäts i bushels för investeringar och redovisningsändamål. Varje skäppa innehåller cirka 60 pounds av vete. Som för de flesta andra jordbruksråvaror, är ton som används för att kvantifiera den totala produktions- och konsumtionssiffrorna på en nationell och internationell basis.

Det mest direkta sättet att komma åt vetemarknaden, kort för att äga en vete gård, är genom att handla av vete terminskontrakt. Chicago Board of Trade (CBOT) som med de andra jordbruksråvaror, erbjuder ett terminskontrakt för intresserade i att fånga vinster från vete kursrörelser - oavsett om säkrings eller spekulativt syfte. Här är den speciell för CBOT terminskontrakt:

  • Kontrakt Ticker Symbol: W
  • Elektronisk Ticker: ZW
  • Kontraktsstorlek: 5000 Bushels
  • Underliggande Commodity: Premium Vete
  • Pris Fluktuationer: $ 0,0025 / bushel ($ 12,50 per kontrakt)
  • Handelstimmar: 9:30 till 13:15 öppna anbud, från 18:32 till 06:00 Electronic (Chicago Time)
  • Trading Månader: mars, maj, juli, september, december

Veteproduktion, likt majs och sojabönor, är en säsongsbetonad företag föremål för olika utgångs störningar. Kazakstan till exempel en viktig producent, har mött problem med veteproduktion i det förflutna på grund av bristande investeringar i maskiner och missbruk av gödselmedel. Denna misskötsel av resurser påverkar arealen avkastningen, vilket tur påverkar priserna i. Sådana utbudsstörningar kan ha en förstorad effekt på terminspriser.

Hur man investerar i Wheat Commodities

Priset på vete terminer på CBOT, 2001-2010.

Intresserad av att veta mer om vetemarknaden? Pröva följande källor:

  • National Association of Wheat Growers
  • US Vete Associates
  • Vete matar rådet

Ett antal organisationer som erbjuder information om specifika råvaror, såsom majs och vete, är specialiserade lobbygrupper vars agenda -alongside tillhandahålla information till allmänheten - innefattar främja konsumtionen av produkterna som de representerar. Ha detta i åtanke när du konsul någon utomstående resurs för forskningsändamål.

Enligt arkeologer, vete är en av de första jordbruksprodukter som odlas av människan. Uppgifter tyder på att veteproduktionen utvecklas i bördiga halvmånen regionen, ett område som omfattar dagens moderna Turkiet och Syrien.

Idag vete är den näst mest producerade jordbruksråvaror i världen (på en per volymbasis), precis bakom majs och framför ris. Världsveteproduktionen kom in på 618 miljoner ton under 2005, enligt USDA.