Vad är Cranberry Sauce?

January 25

Tranbärssås är en form av relish göras med tranbär och socker. Många amerikaner förknippar det med en resa för Thanksgiving, när den erbjuds vid sidan av traditionella kalkonen, men det kan göras och användas när som helst på året. Förutom att para ihop väl med kalkon, kan tranbärssås också ätas med andra grillat kött, och en del människor också njuta skiktning det på smörgåsar, särskilt smörgåsar som innehåller Thanksgiving matrester som kalkon och fyllning.

En grundläggande cranberrysås görs genom kokning tranbär i en blandning av lika delar socker och vatten, vanligen i ett 1: 1: 2 förhållande av vatten, socker, och tranbär. Som tranbär koka, de mjuka och så småningom spricker, översvämningar vattnet med sin naturliga pektin. När såsen tas bort från värmen och kyls, bringar pektin blandningen till företag upp till en söt gelé med bitar av tranbär frukter.

Den naturligt syrlig smak av tranbär är härdat med användning av socker för att skapa en smakrik relish vilka par särskilt bra med höns. Vissa kockar mos deras tranbärssås att göra det smidigt, medan andra gillar det chunky. En tranbärsgele kan också göras genom att dränera vätskan bort, gör det möjligt att ställa in, och sedan använda det ensam. Nivån av socker kan också justeras för en tarter sås.

Valfritt antal varianter på tranbärssås kan hittas. Sötningsmedel som honung kan ersätta socker, till exempel, och tillägg av torkad frukt, kanderad citrusskal och nötter är inte ovanligt. Många familjer har sina egna recept, utan föredrar en specifik framställningsmetod som har blivit bekanta efter år av användning. Förutom att användas med grillat kött, vissa människor gillar att äta denna sås med efterrätter: en choklad torte, till exempel, kan serveras med en sås gjord med tranbär för en twist på den mer förväntade hallonsås.

För människor som gillar att äta tranbärssås året runt, det finns ett antal alternativ att överväga. När tranbär komma i säsong i höst, kan de frysas och förvaras i upp till ett år för användning under våren och sommaren. Tranbärssås kan också sammanställas och bevaras i burkar med en runda av konservering, för människor som är bekväma med konserveringsprocessen.