Vad är en Panther Chameleon?

September 4

En panter kameleont är en typ av ödla endemisk för låglandsskogarna i Madagaskar. Känd för sin lysande och mycket varierande färg, samt deras unika mönster av fläckar, ränder och barer, panter kameleonter är oerhört populär i den exotiska djurhandeln. Det vetenskapliga namnet för dessa ödlor är Furcifer pardalis.

Liksom de flesta kameleonter, har panterkameleont en kask eller benig upphöjning, nära baksidan av huvudet. Den uppvisar också de sammansmälta siffrorna på fötter som är gemensamma för dessa typer av ödlor. En Panterkameleonten kanske upp till 22 inches (56 cm) i längd, även om honan är vanligtvis flera inches mindre än hanen.

Trädlevande, panter kameleonter bringar merparten av sin tid i träden. Deras ögon, som kan röra sig oberoende av varandra och erbjuda en extra synfält, är särskilt lämpade för att hitta reptil valda näringskälla, främst insekter. När middagen är fläckig, piskor ödlan sin SOM KAN SKJUTAS FRAM tungan, vilket kan vara längre än ödlan själv, och fångar insekten på slutet genom en kombination av ett vakuum som skapats av tungans muskler och en klibbig yttre beläggning.

Den färgning och mönstring av en panter kameleont främst är beroende av den region där den ödlan lever. Variationer i färgning av röda, rosa och apelsiner till blått och grönt, och mönstring kombinationer ränder, fläckar och vertikala staplar är vanliga. Hanar är färgglada året runt, blir mer levande under parning. Honorna är relativt dyster i jämförelse, som består av grundläggande brunt och grått, även om de också uppvisar en färgförändring under parningssäsongen.

Parningen sker under våren och sommaren, ungefär oktober till mars i Madagaskar. Honans färg under denna tid blir långsamt ljusare, ofta förändras från orange till rosa och sedan slutligen till en svart med vertikala streck i den föregående färgen. Samtidigt är den manliga upprättande och försvara ett territorium tills han kommer i kontakt med en korrekt färgad kompis då han kan börja en uppvaktning. När uppvaktning och parning är klar kommer honan lägger 16-24 ägg efter några veckors graviditet.

Även om panter kameleont lever endast cirka två år i det vilda, kan det leva över fem i fångenskap. PET kameleonter bör förses med löv och grenar för klättring, och samt en mer öppen area för solbad. De kräver UV-belysning, och från 60 till 100 procent luftfuktighet, liksom regelbunden imbildning. Till skillnad från vissa ödlor, ofta kameleonter blir mycket stressade när de hanteras och bör inte hanteras regelbundet.

  • Panther kameleonter är endemisk för låglandsskogarna i Madagaskar.