Är det säkert att använda tandkräm med triclosan?

September 21

Triclosan är en kemikalie som vanligtvis finns i en rad olika hygienprodukter och preparat som används runt huset. Det är allmänt anses säkra att använda, enligt de flesta dentala myndigheter vård och organisationer som ansvarar för övervakning som används inuti kroppen. Detta betyder inte nödvändigtvis att det inte finns några risker med att använda tandkräm med triclosan, dock. I själva verket har vissa studier fram bevis som tyder på att triclosan är förknippad med utvecklingen av skadliga biprodukter, hormonella störningar, och cancer.

Det finns många kemikalier som vanligen används i det dagliga livet och i allmänhet anses säkra. Även när kemikalier anses säkra, men vissa kan ifrågasätta om det finns faror som har förbisetts - så är fallet med triklosan. Även om det har varit i bruk i årtionden, speciellt för sina antibakteriella egenskaper, en del människor ifrågasätter om det verkligen är säkert för människor att sätta i sina kroppar samtidigt borstar tänderna. Bland personer som kan ifrågasätta denna kemikalie är miljö- och hälsoexperter, hälsa entusiaster, naturhälso utövare och lekmän som är försiktiga med vad de lägger in i sina kroppar.

Eftersom triclosan har antibakteriella och antimikrobiella egenskaper, är det ofta ingår i en rad produkter, inklusive skålen flytande, handtvål, hand sanitizer och deodorant. Det används ofta vid framställning av leksaker och husgeråd också, och kan hittas i kosmetika och kläder. Många människor möter kemikalien dagligen utan att vara medveten om sin närvaro. En person kan börja ifrågasätta sin säkerhet när han anser att köpa en tandkräm med triclosan som ingrediens. Vid forska i ämnet, är han dock sannolikt att finna att svaret på hans fråga är något splittrad.

De flesta hälso- och tandvård myndigheterna hävdar att tandkräm med triclosan är säkert, eller åtminstone inte kända eller visat sig orsaka hälsoproblem hos människor. De erkänner emellertid också att vissa studier har producerat negativa effekter på djur. Till exempel, vissa studier tyder på att denna kemikalie kan störa hormoner i ett djurs kropp. Detta betyder inte nödvändigtvis kemikalien påverkar människor på samma sätt, men det gör översätta till bekymmer för vissa människor.

Andra studier har också gett resultat som kan göra en person ifrågasätta hans användning av tandkräm med triclosan. Till exempel har en del forskning fastställt att blanda denna kemikalie med klor som finns i kranvatten burk producerade kloroform, som har potential att orsaka cancer. Vissa studier implicerade också denna kemikalie i allergiutveckling.

  • En tandborste med tandkräm på den.
  • Vissa handsanitizers innehåller triclosan.