Vad är en diet för artros?

June 3

Artros, även kallad degenerativ artrit, är ett tillstånd där brosket foder lederna eroderar bort. Den degenerativ bensjukdom kan orsakas av många saker, bland annat genetik, ålder, metabola sjukdomar, eller skada. Den orsakar smärta i den drabbade leden, inflammation, stelhet, popping i lederna, och minskad rörelseförmåga i området. Behandling består ofta motion, viktminskning, smärtstillande medel, och i allvarliga fall, kirurgi. Nyligen har forskare tittat på ett möjligt samband mellan kost och denna typ av artrit; Här är några förslag på den bästa dieten för artros.

Lite konkreta bevis finns som visar att en viss typ av kost för artros kan hjälpa till att förhindra uppkomsten av sjukdomen. Men vissa livsmedel verkar hjälpa förhindra skov av sjukdomen hos vissa personer. Livsmedel som bidrar till att minska inflammationen verkar vara särskilt användbart i att minska smärtsamma artrit symptom. Till exempel, en kost som innehåller höga nivåer av omega-3-fettsyror kan minska ledinflammation, och är därför en rekommenderad del av dieten för artros. Omega-3 fettsyror finns i fet fisk som makrill, lax och sardiner, samt nötter och linfrön.

Vissa personer med artros säger att de har flare ups efter att ha ätit mat från Nightshade familjen. Dessa livsmedel innehåller tomater, paprika, potatis och aubergine. Genom att undvika dessa livsmedel i en diet för artros, kan många patienter att minska eller eliminera den smärta och svullnad i lederna. Apelsinjuice verkar också stimulera uppkomsten av artros smärta.

C-vitamin hjälper en kropp att bygga normal brosk. Om en person inte får tillräckligt med C-vitamin, kan han eller hon vara i riskzonen för att utveckla artrit. Vitamin C finns i citrusfrukter och gröna grönsaker, och kan också tas som ett kosttillskott. Människor som inte får tillräckligt med kalcium och D-vitamin för normal bentillväxt kan också vara i riskzonen för att få artros. Mejeriprodukter, tillräcklig solljus, och kalcium-berikade livsmedel bör ge de nödvändiga mängder av dessa vitaminer och mineraler; annars är kalcium och D-vitamin rekommenderas. Viss forskning tyder också på att glukosamin och kondroitin tillskott kan hjälpa till att återuppbygga ledbrosket och därmed minska risken för artros.

En av de viktigaste faktorerna i utvecklingen av artros är fetma. Den extra vikten sätter extra belastning på leder och ligament och kan vara en faktor i utvecklingen av artros. En kost som fokuserar på viktminskning kan hjälpa till att stoppa eller skjuta upp utvecklingen av artros, och kanske bidra till att minska symptomen.

Forskare har ännu inte hittat den perfekta kosten för artros för alla sina drabbade. Ett av de bästa sätten för människor att bestämma en bra kost för deras artrit är att följa de kostrekommendationer ovan, och sedan långsamt i livsmedel en i taget för att avgöra vilka livsmedel kan vara problematiskt. En mat dagbok kan också hjälpa precisera vad som verkar göra tillståndet bättre, eller vad som verkar förvärra symptomen.

  • En frisk höft och en med artros.
  • Omega-3 fettsyror finns i linfrö olja.
  • En bild av en frisk rygg och en med artros.
  • Sardiner är en utmärkt källa till omega-3-fettsyror, som kan minska ledinflammation pga artros.
  • Att upprätthålla en mat dagbok är ett bra sätt att spåra vilka livsmedel orsakar symptom.
  • Vissa människor rapporterar att äta aubergine, tomater, eller någon annan medlem av Nightshade familjen orsakar deras artrit att blossa upp.
  • Laxfiléer är en bra källa till omega-3 fettsyror.
  • Undvika livsmedel från Nightshade familjen kan förbättra symtomen vid artros.