Vad är en Black Panther?

December 3

Namnet black panther används för att beskriva en mängd olika arter av katter som uppvisar en melanism drag, vilket gör dem svart. En svart panter är inte en separat art, utan snarare en vanlig jaguar eller leopard som bär denna genetiska mutation. De flesta vet inte att "svart panter" och "svarta leopard" används omväxlande i zoologiska termer. Termen Pantern är släktet namn som innehåller en grupp av Felidaefamiljen. Denna familj omfattar stora katter och tama huskatter, liksom många andra.

I olika delar av världen, är termen pantern som används för att beskriva olika typer av stora katter. Nordamerikaner hänvisar till en puma när de använder ordet panter, men sydamerikaner använda den för att beskriva en jaguar. I resten av världen, särskilt Asien och Afrika, där svarta leoparder bo, kan svart panter användas för att beskriva de leoparder också. Historiskt termen pantern avses endast katter med långa svansar, men det har sedan antagits att beskriva i stort sett alla stora, helt svart katt.

Vad gör en svart leopard, svart jaguar eller svart puma en svart panter är en genmutation. I leoparder, är genen en recessiv en, medan i jaguarer, är det dominerande. Genen orsakar ett överskott av svart pigmente kallas melanin, vilka färger pälsen helt svart. Intressant, har den svarta pantern fortfarande alla de typiska markeringar av icke-melanistic katt, men de skyms av det svarta.

Inte alla ungar födda i en kull kommer att ha den muterade genen och slå ut svart. Forskarna tror att genen mutationen uppstod eftersom det ger den svarta pantern som bor i täta djungler och skogsområden fördelen av tillsatt kamouflage.

Livsmiljön i den svarta leoparden varierar från Kina, Nepal, Burma och södra Indien till den södra regionen av Malackahalvön, Afrika och Etiopien. Svarta leoparder är vanligast i fångenskap på grund av sin skönhet. Deras rockar har jämförts med tryckt silke för deras ton i ton mönster. Både leoparder och jaguarer är stora jägare som kan jaga byten som väger mer än 1.350 pounds (612 kg). På grund av den tunga inavel av svart leopards för melanism egenskap, tenderar de att vara mer starkt strung och temperaments än vanliga leoparder.

Svarta jaguarer finns i Sydamerika. De kan skiljas från den svarta leoparden med sina större, prickiga rosett markeringar. De tenderar också att vara tjockare och stockier än leoparder, med större huvuden och tjockare framben.

Båda typerna av svart panter kan vara dagaktiva jägare, vilket innebär att de jagar både dag och natt, men de tenderar att jaga natt när nära lever mänskliga bosättningar. De är stora klättrare, och där deras byten inkluderar apor, kan en svart panter jaga på nedre extremiteterna av träd. Svarta pantrar är också kända för sin förmåga att bära stora byten upp i lemmar av träd för att skydda den från andra rovdjur.

Utan störningar från människa, leoparder är mycket framgångsrika katter på grund av deras stora utbud bas och varierad byten, som sträcker sig från små däggdjur och ödlor till nötkreatur, hästar och hjort. Även om de konkurrerar med andra stora katter för byte, är deras enda verkliga fysiska hot mannen, på grund av jakt för sin prisade päls och avskogning eller förlust av livsmiljöer.

  • Nepal och Kina är en del av området för svart panter.