Vem är Aaron Burr?

December 4

Aaron Burr, en tidig amerikansk politiker från delstaten New Jersey, var den tredje USA: s vicepresident, portion 1801-1805 enligt Thomas Jefferson. En frihetskriget hjälte, Aaron Burr var en medlem av Demokratiska-republikanska partiet, och steg till politisk prominens i delstaten New York, där han höll positionerna för US Senator och stat justitieminister.

Det var presidentvalet 1800 mellan Aaron Burr och Thomas Jefferson, som fungerade som drivkraft för tolfte ändringen av den Förenta staterna konstitutionen. Den tolfte ändringen, vilket etablerade separata elektorerna omröstningar för president och vicepresident, antogs för att förhindra den omstridda situation som uppstod när de två kandidaterna till presidentposten slutade bundna med en lika stor mängd elektorsröster. Vid den tiden, i uppdrag lagen att den kandidat som får flest röster skulle bli president, den motsatta kandidaten fyller rollen som vice VD. Eftersom Burr och Jefferson var låsta med en lika stor mängd röster, var en omröstning som hölls i representanthuset för att bryta slips.

Jefferson vann slips breaker när ett antal federalistiska representanter avstod från att rösta på order av Alexander Hamilton, grundaren av federalistiska partiet. Hamilton som ogillade Burr, ifråga Burra € s moraliska integritet, med argumentet att en man av hans karaktär inte var lämplig att leda landet. Giltigheten av Hamiltonâ € s synpunkter på Burr är svårbedömda på grund av avsaknaden av betydande historiska dokument som kan kasta ljus över detta ämne. Det är dock känt att många medlemmar av kongressen på tiden höll Burr i hög aktning, och beundrade hans ledaregenskaper i senaten.

Närmar sig slutet av sin vice presidentperiod, bestämde Burr att köra för guvernör i delstaten New York. Trots en stark politisk bas, och stöd bland många federalisterna, var Burr besegrade. Han skyllde hans nederlag på oärliga taktik och propaganda som begås av hans motståndare, Alexander Hamilton, bland dem.

Efter hans nederlag, blev Burr förbittrad när läser ett brev från Charles D. Cooper publiceras i Albany registret detailing nedsättande kommentarer om honom genom Hamilton på en middagsbjudning före valet. Strax därefter Burr utmanade Hamilton till en duell i ett försök att rätta till det som han uppfattade som en lätt till hans ära. Den 11 juli 1804 de två män genomförde sin duell nära staden Weehawken, New Jersey. I den efterföljande duellen, en av de mest kända i USA: s historia, Hamiltonâ € s skottet missade, men Burra € s skottet träffade Hamilton i buken vilket resulterade i ett sår som visat sig ödesdigert.

I kölvattnet av duellen, med sin politiska karriär i spillror, Aaron Burr leds ut västerut för att fortsätta sin förmögenhet. I väntan på ett krig med Spanien över den del av Mexiko som nu kallas delstaten Texas, Burr med hjälp av en förmögen Ohio markägare som heter Harman Blennerhassett, och General James Wilkinson, guvernören i Louisiana territoriet, hoppades att etablera herravälde över området med vapenmakt när konflikten uppstod.

Burr senare förrådd av Wilkinson, och hamnade på flykt när Jefferson förklarade honom en förrädare och skyldig till förräderi. Ironiskt nog, vände Burr två gånger själv in till myndigheterna, endast att släppas av domare som fastställt att han inte hade brutit mot några lagar.

Så småningom Burr greps av den federala regeringen och inför rätta 1807 i högsta domstolen. Den berömda Överdomare John Marshall presiderade över rättegången, och i en dom som testade styrkan i den amerikanska konstitutionen, frikänd Burr grund av brist på vittnen eller trovärdiga bevis. Marshall frikändes Burr trots alla ansträngningar Jeffersonian ordförandeskapet att säkra en fällande dom.

I kölvattnet av hans frikännande, skuld ridit, med hans politiska ambitioner i spillror, ställa Burr iväg till Europa i ett försök att undkomma sina fordringsägare. Aldrig kunna återställa sina ekonomiska eller politiska förmögenheter, återvände Aaron Burr småningom till Amerika där han dukat under för en försvagande stroke 1834, och avled 1836.

  • Aaron Burr friades i ett brottmål innan USA Högsta domstolen.
  • Thomas Jefferson, som var president när Aaron Burr var vicepresident.