Vad är Ganglioneuroblastoma?

July 19

En ganglioneuroblastoma är en typ av cancer som växer ur nerverna i kroppen. Drabbar barn Normalt är tumören mycket sällsynt, och vanligtvis presenterar sig som en tillväxt någonstans på kroppen. Möjliga behandlingar inkluderar kirurgiskt avlägsnande av tumör, drog- eller strålningsbehandlingar, och även om ganglioneuroblastoma kan vara dödlig, tenderar det att vara mindre aggressiv än vissa andra typer av cancer.

När ett barn utvecklas i livmodern, celler som kallas neuroblaster är de ursprungliga cellerna från vilka nervceller utvecklas. Ganglieceller är typer av nervceller som är vanliga i ryggraden. En ganglioneuroblastoma därför är en tumör som vanligtvis innebär både neuroblast och ganglieceller. Läkare kan faktiskt separera ett ganglioneuroblastoma i flera varianter, beroende på hur mycket av tumören består av endera typen av cell.

Tumörer med en eller flera betydande klumpar av neuroblaster tillsammans med ganglion celltillväxt kallas nodulär ganglioneuroblastomas, medan mer utspridda, och mindre uppenbara neuroblast grupper med ganglier klassificeras som blandade ganglioneuroblastomas. Ett alltmer ganglioneuroblastoma är en med några neuroblaster och ganglier som fortfarande växer, medan en tumör som endast bestod av mogna ganglieceller kallas en mogen ganglioneuroblastoma. Cancer som involverar ganglier tenderar att sprida mindre snabbt än de som endast innehåller neuroblaster, så tumören faller in i en grupp av cancer som kallas "mellanliggande" i termer av aggressivitet.

Normalt de första tecknen på en ganglioneuroblastoma involverar utseendet på en knöl på barnets kropp. Vanligast sätt originerar klump i buken. Eftersom villkoret endast drabbar cirka fem av miljoner barn, har en läkare vanligtvis att beställa en mängd olika tester för att räkna ut orsaken till klump. Dessa tester omfattar medicinska skannar såsom magnetisk resonanstomografi (MRT) eller en datortomografi (CT) scan. Barnet brukar också har att ge blod och urinprov, och en mer invasiv och obekväm benmärgsprov kan också krävas.

Om skannar och påvisas förekomst av en tumör, har barnet i allmänhet också att genomgå en biopsi så det kan bekräftas genom mikroskopisk analys. Operation för att avlägsna det är ett vanligt alternativ, och droger och strålning för att döda cancerceller är också tillgängliga för denna typ av cancer. Barn vars tumörer har ännu inte spridit har störst chans att ett bra resultat.

  • Ganglioneuroblastoma bekräftas genom mikroskopisk analys.
  • Ganglioneuroblastoma är en sällsynt cancer som normalt drabbar barn.
  • Urin, blod, och, ibland, är benmärgsprov behövs för att diagnostisera ganglioneuroblastoma.