Vad är Cyclamen persicum?

June 12

Cirka 20 arter av växter utgör Cyklamen gruppen och Cyclamen persicum är en odlade arter som växer bra i krukor. Växten växer från en knöl, och producerar doftande långskaftade blommor som sträcker sig från vitt till lila. Även känd som blomster cyklamen, kan denna art trivs i naturen eller som en krukväxt, och växer bäst i måttliga temperaturer.

Cyclamen persicum växer vilt i de länder som utgör de östra och södra kuster Medelhavet, från Turkiet längs Mellanöstern, till Algeriet. Eftersom denna naturliga utbredningsområde upplever varma, torra somrar, har anläggningen utvecklats till att lägga vilande under sommaren. De färgglada blommor blomma under de kallare månaderna av resten av året, och detta drag av vilda växter sträcker sig till de odlade sorter av Cyclamen persicum.

De odlade sorter av Cyclamen persicum är krukväxter, och är lämplig för inomhus tillväxt. Anläggningen växer från en stor knöl, vilket också är den vilande formen av anläggningen. Vid sin högsta höjd, kan en cyklamen vara upp till 16 inches (ca 40 cm) hög. Plantskolor säljer normalt cyklamen i en pott när de gröna och silverblad, som är formad som ett hjärta, är blomstrande, och anläggningen har några blommor på den.

Blommor av Cyclamen persicum kan vara vit, rosa eller rött. De växer upp från centrum av knölen och skiljer sig i utseende beroende på den speciella sorten. Vissa kan ha en enda rad av kronblad, till exempel, där andra har frilled kronblad. Blommande varar i ungefär en månad, och efter denna tid, faller cyklamen tillbaka i dvala. Under denna tid, bladen vissna och bli gulnat.

I dvala, sparar växten all sin energi för knölen, som i naturen, är den del som överlever den hårda solen på sommaren. Hushållen som gillar växten för dess dekorativa naturen i kallare tider kan kasta bort cyklamen när det visar vilande, som att behandla knölen så det växer igen är komplicerat.

När anläggningen inte är vilande, föredrar det en kruka med en fuktig jord, så för mycket vatten kan resultera i tuber röta. Under dagen är en omgivningstemperatur på 60 till 65 grader Fahrenheit (ca 15 till 18 grader Celsius) ett lämpligt område, eftersom högre temperaturer kan förhindra tillväxt. Massor av ljus också hjälper växten frodas, även om den direkta, hårda solljus kan skada den. Förökning är en komplex process med Cyclamen persicum, utsäde tillväxt kan ta ungefär ett år av förberedelser, och förökning direkt från knölen får inte överleva.