Vad är en Rollover Cable?

June 10

En nätverkskabel med trådar som rullade över och vändas i följd på varje ände kallas en rollover-kabel. Den första kabeln är ansluten till det första stiftet på den ena änden har samma färg som den fäst vid det sista stiftet på den motsatta änden. Även kallad en Cisco konsolkabel, det är platt och ljusblå, och har trådar färgade vit-orange, orange, vitt-grönt och blått. De övriga fyra trådar fortsätter i en sekvens och är färgade vit-blå, grön, vit-brun och brun. En rollover-kabel används ofta av programmerare för att ansluta enheter till nätverks routrar och switchar, och av tekniker för att uppgradera nätverkssystem och uppförande felsökning och underhållsuppgifter.

Den rollover-kabeln ansluts till konsolen porten på en nätverksswitch eller router. Det skiljer sig från andra kabeltyper i att trådarna i ena änden återförs i ordning från trådarna på motsatt sida. Dessa signalkablar används för att ansluta enheter som liknar varandra, samtidigt som rakt igenom kablar, används för att ansluta olika komponenter med varandra såsom datorer till switchar, har ledningar som passerar kontinuerligt från ena änden till den andra. En korsad kabel, även känd som nollmodemkabel, har också korsar ledningar och ansluter routrar, hubbar och datorer till enheter som av samma typ och funktion i nätet.

Tekniska nätverksuppgifter i allmänhet bäst genom en rollover-kabel, eftersom det kan stödja programmering av nätverksenheter från en central plats. Felsökning åtgärder kan ske hela systemet och alla hårdvarukomponenter i nätverket kan uppgraderas på en gång. Kabeln har en mycket urskiljbar utseende eftersom det används mycket annorlunda jämfört med andra kablar. Det är också den minst vanliga typen som finns i nätinfrastrukturen, i jämförelse med de andra kabeltyper som används för kommunikation mellan servrar, switchar, routrar och andra nätverkskomponenter.

En rollover-kabel kan monteras med vanliga anslutning och inkoppling delar. Partvinnad kabel är allt som behövs för att fästa till RJ-45-kontakter. Den korrekt konfiguration av trådarna i varje ände, som kallas pinout, karaktäriserar en rollover-kabel. Lämpliga markeringar på ändarna av kabeln visar vilken typ det är, om inte olika färger av kablage är klara att användas. Skräddarsydda kablar, inte beställts från tillverkaren, skall märkas i enlighet därmed så att de inte förväxlas med andra kablar som ser likadana ut.

  • Cat 5 kabel med RJ45-kontakt.