Vad är betydelsen av första maj?

July 16

Första maj, första maj, är en viktig helgdag i hela världen, för människor från kommunister till hedningar och alla däremellan. Beroende på sammanhanget, den har en annan innebörd för olika individer, men det är i allmänhet en dag av firande som innebär dricka, dansa, brasor, och andra allmänna bus. Betydelsen av semestern har också förändrats under århundradena, med uppkomsten av kristendomen och försök att undertrycka hedniska religioner. I vissa sammanhang är det en hyllning till sommaren och fertilitet, medan det i andra, firar det kamperna i arbetarrörelsen.

Som en hednisk helgdag, är Valborg ganska gammal. Även känd som Beltane, var det som betecknas som en semester för att främja och fira fertilitet, samt en chans att fira slutet på de kalla vintermånaderna, som den första dagen i maj var också början på sommaren. Fester inkluderade stora eldar på vilka människor brända offer av blommor och mat, och nötkreatur traditionellt drivna mellan bränderna, så att de skulle bli välsignade med fertiliteten. Många människor sprang mellan bränderna för samma ändamål. På många platser, människor dansade runt maj Pole, en dans som traditionellt utförs av unga kvinnor bedecked med blommor och band.

Med uppkomsten av kristendomen, kyrkan försökt att undertrycka dessa festligheter och förvandla dagen till en mer förnäm semester. I den romersk-katolska kyrkan, är maj Marias månad en möjlighet att prisa Jesu moder. Kristna distribuera Mary korgar, gåvor av mat och blommor, till grannar vid denna tid. År 1955 var det även utsetts till Feast of St Joseph arbetaren.

Bland fackföreningsaktivister, är första maj en mycket viktig semester. År 1887 var det utsetts International Worker dag till minne av massarbetarprotester och oroligheter i Chicago 1886 kallas Haymarket Riots. Dessa demonstrationer, tillsammans med andra, ledde till institutionen i en åtta timmars arbetsdag, en stor seger för arbetstagare i USA. Kommunister och socialister världen över högtidlighålla dagen med marscher, tal, och festivaler.

I vissa västländer, som till exempel USA, den första maj har utsetts till "Loyalty Day," för att ta avstånd från det kommunistiska festivaler. Medborgarna uppmuntras att visa sin kärlek till sitt land på dagen och för att fira arbetskraft vid ett separat tillfälle. Traditionen av arbetstagarnas protester denna dag kvarstår, och den första av maj är ofta märkta med stora demonstrationer i många amerikanska städer.

  • För katoliker är första maj en tid att prisa Maria, Jesu moder.