Vad är kopplingen mellan progesteron och viktökning?

June 27

Trots en hälsosam kost och regelbunden motion, många kvinnor få en viss tyngd i åldrarna 35 och 55. Detta är ofta orsakas av en hormonell obalans. Forskning visar att nivåer av hormonet progesteron och viktökning är nära besläktade.

När en kvinna går in i klimakteriet, kommer hennes progesteron nivåer minska. Lägre nivåer av denna kvinnliga könshormonet kan vara ansvarig för många klimakteriet symtom, däribland både viktökning och känslan eller utseendet på det, även om ingen vikt faktiskt har vunnit. En kvinna går igenom klimakteriet kommer ofta behålla vatten. Vatten vikt och uppblåsthet orsakas av minskade progesteron nivåer. Detta kan faktiskt inte resultera i en vinst på fett, men en kvinnas kläder kan kännas lite hårdare och hon kan känna tyngre.

Låga progesteron nivåer kan också orsaka en kvinnas blodsockernivåer att fluktuera. När detta händer, kan hon känna sig hungrigare och äter mer. Hon kan också frestas att äta mer hög socker livsmedel, vilket resulterar i viktökning. Låga nivåer av progesteron kan också bromsa metabolismen, vilket innebär en kvinna kan gå upp i vikt medan man äter samma kalorier som tidigare.

En annan relation mellan progesteron och viktökning kommer från humörsvängningar som är ofta resultatet av en hormonell obalans. När nivåerna av serotonins och endorfiner i hjärnan droppe, kan en kvinna uppleva humörsvängningar, depression och ångest. När detta händer, en kvinna instinktivt vänder sig till livsmedel som choklad för att höja dessa serotoninnivåerna. När en kvinna går igenom klimakteriet, kan hon uppleva mat cravings liknande dem ofta upplevs som en del av premenstruellt syndrom. Till skillnad från med PMS, hennes hormoner donâ € t återgång till en normal nivå eftersom obalansen kvarstår, så mat cravings kan pågå längre än tidigare, vilket fick henne att äta mer av de livsmedel som leder till viktökning.

En annan koppling mellan progesteron och viktökning kan komma från hormonbehandling. En läkare kan ordinera progesteron, tillsammans med östrogen, för att hjälpa till att minimera symptom på klimakteriet såsom värmevallningar och muskelknutor. Progesteron finns i två former, naturliga och syntetiska. Syntetiskt progesteron har flera biverkningar, inklusive viktuppgång, vätskeretention, ömma bröst och migrän; Det kan också sätta en kvinna på en större risk för hjärtsjukdomar. Även naturligt progesteron har färre biverkningar, kan inte alla ta det, även kvinnor som är allergiska mot jordnötter.

En person kan hjälpa svår sambandet mellan progesteron och viktökning genom att äta en balanserad kost med mycket frukt och grönsaker och andra livsmedel som innehåller mycket fiber. Intag av koffeinhaltiga drycker, såsom kaffe och läsk, bör också begränsas. Dessa kan göra vätskeretention värre.

  • Många kvinnor går upp i vikt i åldern 35-55.
  • Som klimakteriet kvinnans nivåer av hormoner fluktuerar, saktar hennes ämnesomsättning ner, vilket kan leda till viktökning.