Vad är en Blowfish?

November 23

En blåsfisk är en giftig fisk som snabbt kan blåsa upp sig själv för att fly andra fiskar som kan äta den. Till skillnad från vissa fiskar, blowfish är inte snabba simmare och behöver andra sätt att försvara sig. Deras utmärkt syn och förmåga att blåsa sig upp för en explosion av hastighet tillåter dem att bättre fly rovdjur. Denna fisk är inte bara en art men inte heller alla arter hör hemma i ett släkte. Över 120 fiskarter i minst 20 släkten har antagit det gemensamma namnet på blowfish, pufferish eller balloonfish.

Utseendet på denna typ av fisk kan skilja sig mycket från en art till en annan. De kan vara många färger, inklusive vitt, grått och blått. Deras mage, vilket är den kroppsdel ​​som kan puffing upp, är ofta en annan färg än resten av kroppen. Vissa blåsfisk har ränder, fläckar eller prickar som pryder sin hud. Det är vanligt att fisken har spikar som sticker ut från dess kropp som extra skydd mot rovdjur.

En annan naturlig försvar av blowfish är dess giftighet. De flesta arter har giftiga inre organ, och några har även giftiga hud. Även om fisken dödas och konsumeras av ett rovdjur, kan dessa naturliga försvar orsaka allvarlig sjukdom eller dödsfall. Dess rovdjur är inte bara andra fiskar, men människor också.

Blowfish äts som en delikatess i vissa delar av världen, som Thailand och Japan. Medan huden och inre organ är inte säkert att äta, kan köttet vanligtvis kokta och konsumeras utan att oroa gift. Äta blowfish som utarbetats av en kock som inte regelbundet behandla denna typ av fisk är fortfarande farlig dock. Outbildade kockar misstag dödat sina gäster genom att inte ta bort de riktiga organ och hud. Beroende på vilken art och organkonsumerades, är det emellertid möjligt för människor att överleva blow gift.

Dessa fiskar kan hittas i naturliga kroppar av salt- eller sötvatten, samt i akvarier. När hålls i fångenskap, de är normalt inte giftiga, eftersom de gifter som de använder finns i naturliga vatten. Medan hålla fisken som husdjur är oftast ett alternativ, kan de kräva mer underhåll än vanligare akvariefiskar, såsom guldfisk. I allmänhet, de behöver en täckt tank för att hindra dem från att hoppa ut och måste tillföras med skaldjur för att hålla sina tänder från att växa för länge. Den typ av tank som krävs beror på fiskarter, eftersom de kan växa allt från 1 (2,5 cm) tum till mer än 2 (0,6 m) meter lång.