Processen att ändra till en vete-Free Diet

January 25

Byta till en vete-fri kost kräver mentala och beteendemässiga förberedelser. Ett beslut kan förändra ditt liv för alltid. Förhoppningsvis har de hälsomässiga konsekvenserna av en vetefylld diet väckt ditt intresse för en livsstilsförändring.

Motivationen att förändring är en enkel process med en utmanande handlingsplan som skiljer sig från person till person. Dina övertygelser, attityder och värderingar spelar en stor roll i de typer av beteenden du sysslar med. De bidrar till det som betyder mest för dig i något område av ditt liv, speciellt din kost.

Arbeta din väg från viljan att disciplinera

Många gånger, människor hävdar att de inte har viljan att ta på en drastisk förändring som att gå vete- eller kornfria, men sanningen är att ingen gör ett sådant skifte på enbart viljestyrka.

Willpower gör vad du tror att du ska göra. Forskning visar att viljestyrka är som en gastank; som ni utövar viljestyrka under hela dagen, blir din tank lägre och lägre tills du får slut på bränsle och kan inte motstå att gå tillbaka till dina gamla vanor. Men som du stärka din viljestyrka över tiden, börjar du få självkontroll.

Du kan göra vad du vet är rätt sak att göra även när du känner en liten grad av resistens. Så småningom blir du disciplinerad.

Både viljestyrka och självkontroll generera en ha-till eller borde göra-mentalitet, där du har lite faktiska önskan att utföra det nya beteendet Disciplin handlar väldigt lite eftertanke. du helt enkelt göra vad som behöver göras utan att psyka dig själv att göra det valet.

Identifiera var du är i förändringsprocessen

De Stages of Change Model by Prochaska, Norcross, och DiClemente ger inblick i det inre arbetet i förändringsprocessen. Följande lista beskriver de stadier av förändring och ger dig några specifika verktyg som du kan använda för att hjälpa dig att flytta till nästa nivå.

 • Förnekelse: Detta stadium kännetecknas av två olika grupper:

  • Den "Jag kan inte ändra" fas, där människor har försökt utan framgång i det förflutna för att ändra ett beteende och tror inte att de är kapabla att framgångsrikt förändra nu
  • Den "Jag kommer inte att ändra" fas, där människor inte tror att deras nuvarande beteende är skadligt

  I båda fallen, nackdelarna uppväger proffsen till punkten passivitet. Ställa små och lätt erhållas mål som ökar ditt självförtroende nivå och samla in information om fördelarna med att klippa vete ur din kost kan hjälpa till att driva dig till nästa steg.

 • Kontemplation: Detta steg är markerad av folket i "jag kan ändra" fas. De är ambivalenta om de ändringar som de funderar göra och fördelarna med att etablera nya, hälsosammare kostval. Vissa människor kan bo i detta skede i månader eller år.
 • Förberedelser: Detta steg tillhör människor i "Jag kommer att ändra" fas. Typiskt, de planerar att utföra en förändring inom de närmaste sex månaderna. De gör ofta små, subtila förändringar som ett sätt att testa vattnet och skapa förtroende inför en större, mer önskvärd förändring sker.
 • Åtgärd: Detta steg är "Jag är" fas. Det definieras av de första sex månaderna av övergången till det nya, vete-fri kost. Under detta skede är människor att utveckla nya vanor och skapa rutiner. Detta steg kommer med en hög risk för upphörande och återfall, så att ha en handlingsplan för de hinder som du kommer att stöta på är kritisk.

  Att göra en djupare engagemang för dig själv genom att berätta för andra om din ändring, med en ansvars kompis att rapportera till, och planera hur man ska hantera framtida hinder är effektiva sätt att hålla bollen i rullning och din motivation hög.
 • Underhåll: Grattis! Du har gjort det till toppen av berget i strävan efter att eliminera vete ur kosten (ge dig själv en klapp på ryggen). Detta stadium kännetecknas av att vara vete fritt i mer än sex månader och är också känd som "Jag är fortfarande" fas.

  Nyckeln på denna punkt är att bo här. Du kan utföra denna uppgift genom att bli en förebild för andra och skapa en miljö runt dem som leder till framgång, såsom en vetefritt kök.

  Bli inte självbelåtna när du når underhållsskedet; det är fortfarande en tid att vara mycket försiktig för återfall.

Du flyttar ständigt in och ut ur de olika stegen i processen beroende på dina nuvarande omständigheter. Till exempel kanske du är i underhållsskedet med din vete-fri kost när utmed kommer en två veckors semester som helt stör ditt ätande mönster. Du kan då behöva backa upp några steg till förberedelse eller kontemplation skede för att få tillbaka saker på rätt spår.