Vad är en Fair Trade Policy?

May 13

En rättvis handelspolitik är handelssystem som förespråkar betalning av rättvisa löner till arbetarna, samt höga krav på förvaltarskap miljömässiga och sociala beteende. Rättvis handel uppstod i 1940-talet, då organisationerna började importera hantverk av fattiga människor, att sälja dem i kyrkor eller på mässor och återvänder intäkterna till konstnärerna. Fair Trade Federation utvecklats från denna praxis, som företag som sätter arbetstagarnas välbefinnande först började att gå samman. Genom 1990-talet, var ett märkningssystem som utvecklats för att identifiera ganska omsatta produkter och internationella standarder för rättvis handelspolitik skapades. Många säljs på den globala marknaden varor kan köpas från företag med rättvis handel politik, inklusive hantverk, kaffe och choklad.

När rörelsen för rättvis handel expanderat bortom hantverk, dess första fokus på kaffe. I slutet av 1980 började kaffepriserna att sjunka, vilket ansågs ha en negativ inverkan på kaffeodlarna livskvalitet. För att på konstgjord väg höja priset på kaffe, och därför odlarna levnads- och arbetsvillkor, en grupp i Nederländerna utvecklat en speciell etikett för märken av kaffe som betalat tillräckligt höga löner. Denna grupp anslöt snart med tre andra för att bilda Rättvisemärkning Organization, som sätter rättvis handelspolitik.

Det verkliga handelspolitik för kaffe kräver säkra arbetsförhållanden och rättvisa löner, förbjuder barnarbete och mandat att producenterna investerar i utvecklingen av deras samhällen. Dessa principer har även tillämpats på handplockade livsmedel såsom te, kakao och bananer. De gäller även för de tillverkade varor som har blivit tillgängliga genom rättvis handel, inklusive skor och kläder, accessoarer och leksaker. Ofta får producenter av en viss produkt bildar en rättvis handel kooperativ genom vilka de kan dela resurser, lära av varandra och gemensamt bestämma deras prioriteringar för samhällsbyggandet.

Gruppen som pionjär rättvis handelspolitik växte in i butiken tio tusen byar, en av de största rättvisemärkta återförsäljare i Nordamerika. Dess politik ingår att avancera producenter 50 procent av köpeskillingen när en order läggs och betala fullt omgående vid leverans av en order. Rättvis betalning bestäms med hänsyn till inte bara kostnaden för arbetskraft och material, men även mängden av skicklighet involverad i att producera en viss produkt, samt kostnaden för att uppfylla producentens grundläggande behov. Dess politik kräver också utveckling av långsiktiga relationer mellan butiken och dess producenter och ett utbyte av information som gör att traditionell konst som skall göras i enlighet med populära marknadstrender. Slutligen uppmuntrar Ten Thou Villages dess personal och producenter att arbeta hållbart, med naturliga och återvunna material där det är möjligt.

  • Rättvis handel började med försäljning av hantverk av fattiga människor.
  • För varor som skall anses rättvis handel de inte kan tillverkas med hjälp av barnarbete.
  • Frukt som växer på en bananplanta. Det har funnits en push för att upprätta rättvisa handelspolitiken bland bananproducenter.