Vad är en prequel?

August 17

Ibland när en film, spela, konceptalbum eller romanen blir exceptionellt framgångsrik, kommer skaparen av detta arbete skapar en uppföljningsarbete känd som en uppföljare. En uppföljare plockar allmänhet upp där det ursprungliga arbetet slutade, som i fallet med den storsäljande science fiction-filmen The Empire Strikes Back eller romanen Scarlett, en uppföljare till Margaret Mitchells Borta med vinden. Vissa författare, dock välja att skapa ett nytt verk som börjar före inställningen av den ursprungliga filmen, lek eller roman. Ett verk som utforskar de tidiga liv etablerade karaktärer kallas en prequel. Ett exempel på en prequel skulle vara 2008 filmen Star Trek, som utforskar den tidiga historien av de ursprungliga karaktärerna från tv-serien Star Trek. Den prequel Batman Begins också föregår framgångsrika Batman filmen serien släpptes år tidigare.

En prequel kan vara ett enda arbete som skapats för att förklara baksidan historien om populära karaktärer, eller det kan bli den första i en ny serie av prequels. Den nya Batman filmen serien, till exempel, kan leka flera uppföljare enligt sin egen berättelse båge, men de kommer alla att betraktas prequels till den ursprungliga serien som presenterade Batman som vuxen. Ibland en författare skapar en prequel efter att ha tagit den ursprungliga handlingen till sin logiska slutsats. Författare JK Rowling, till exempel, kan välja att skriva en prequel till henne Harry Potter-serien istället för att ta de ursprungliga tecknen i vuxen ålder. En prequel skulle antingen utforska de tidiga liv huvudpersonerna, annars sättas en generation eller två tidigare och använda tecken bara nämnt kort i den ursprungliga serien.

Termen prequel anses vara en kappsäck, eller nytt ord, ungefär som splash eller cyberrymden. Tills nyligen, några författare eller manusförfattare producerade prequels som en del i en serie verk. Ganska ofta, skulle ett originalverk bevisa så populär att förlagen eller filmstudio chefer skulle beställa uppföljare från antingen de ursprungliga skapare eller en ny uppsättning av författare för uthyrning. Dessa uppföljare får eller inte får vara baserad på ursprungliga källmaterial, men de skulle införliva karaktärer och allmänna inställningen av den ursprungliga filmen eller roman. Sådana uppföljare kan lyckas eller misslyckas baserat på deras trohet till den ursprungliga arbete eller andra faktorer. En prequel, dock kräver ofta att det uppdrag författaren har en gedigen kunskap om mytologin kring den ursprungliga arbetet, liksom förmågan att skapa realistiska yngre versioner av etablerade tecken.

  • Prequel filmer är ett sätt för filmföretag att utforska backstories av populära titlar eller tecken.