Vilka är effekterna av Soft Water på hår?

September 17

Medan det finns många effekter av mjukt vatten på håret, två av de mest märkbara avser renlighet och övergripande konsistens och känsla. "Soft" vatten är vatten som är generellt låg på kalcium, och denna egenskap leder ofta till ökad lödder och bättre bubblor från schampo och andra rengöringsprodukter. Hår blir ofta mycket renare som följd, eftersom schampo kan djupare penetrera varje del. Djuprengöring kan beröva några av hårets eteriska oljor bort, men som kan leda till lås som ser håglös, platt, eller tråkig. Många tycker också att deras hår saknar kropp eller volym under dessa omständigheter. Stylingprodukter och verktyg kan ofta övervinna dessa effekter, men att få rätt coif ofta tar lite tid och experimenterande.

Förståelse Vatten Mjukhet

Oavsett om vatten klassificeras som mjuka eller hårda huvudsakligen beror på dess uppmätta kalciumhalt. I princip gäller att ju högre kalciumhalten, ju hårdare vatten. Mjukt vatten tenderar att finnas på platser med låga nivåer av kalksten insättningar eller i bostäder där avhärdare eller filter är installerade. Förutom hår, kan den kemiska sammansättningen av vatten också påverka saker som diskning, apparaten underhåll, och erosion. Det är oftast ganska svårt att smaka en skillnad i dricksvatten, men båda är vanligtvis säkra att konsumera. De största kontrasterna kommer med avseende på hur de interagerar med olika ämnen och om de lämnar en rest.

Kalciumhalt mäts typiskt i delar per miljon. För att betraktas som mjukt vatten, måste mindre än 160 delar per miljon av kalcium vara närvarande. För något hårt vatten, är det godtagbart intervall 160-320 ppm, och allt över 460 delar per miljon anses mycket hårt. Förutom kalcium, andra mineraler såsom magnesium och mangan är också närvarande i hårt vatten, även i minimala mängder. Kalciumhalten i vattnet stiger naturligt varhelst betydande mängder kalksten finns i marken.

Påverkan på Shampoo

En av de största och oftast också en av de mest märkbara effekter av mjukt vatten på håret har att göra med hur väl schampo utföra och hur rent håret faktiskt får som följd. Människor som löddra sitt hår med mjukt vatten ser ofta fler bubblor än de skulle i mer kalciumrik vatten, delvis på grund av kalciumjoner tenderar att binda till schampo liksom håret, minska skum som slutligen resulterar. Badande använder mjukt vatten normalt inte behöver använda mycket rengöringsmedel, eftersom en liten verkligen kommer att gå långt.

Naturliga tvålar, såsom Kastilien tvål, tenderar att lämna en rest kvar efter tvätt som gör håret ser trådiga och oljig när tvättas i hårt vatten. Under dessa omständigheter, med hjälp mjukt vatten på håret visar överlägsen, eftersom alla rester är lätt sköljas bort. När människor migrerat till alltmer tätorter och i många fall förlorade god tillgång till mjukt vatten, började tillverkarna kommer med alternativa rengöringsmedel, såsom natriumlaurylsulfat, att göra sina produkter reagerar väl under hårda vattenförhållanden. Annars skulle de enda alternativ som finns är att köpa avhärdare eller dusch filter för att mjuka upp hårt vatten så det skulle städa mer effektivt.

Shine och kropp

Trots att bättre rengöringsegenskaper, med hjälp av mjukt vatten för hårtvätt har sina nackdelar. Att sätta effekterna av rengöringsmedel åt sidan, med hjälp av mjukt vatten tenderar att göra håret verkar platt och livlöst. När du använder mjukt vatten på håret är till hjälp i att tvätta bort oönskade rester och uppbyggd, faktorer såsom glans och kropp tenderar att offras.

Det finns också en del kontroverser när det kommer till hur rent hår egentligen behöver vara, eller ens hur rent det ska vara. Mjukt vatten leder ofta till håret som är bokstavligen "pipig ren", eftersom den kemiska sammansättningen av vattnet remsor oftast ut nästan alla oljor och rester. Detta kan leda till strängarna för att göra en liten gnisslande eller högfrekvent ljud när de är gnuggas mot varandra. Även om detta kan vara bra när det gäller att ta bort effekterna av stylingprodukter, kan det vara dålig där naturliga oljor är berörda. De flesta experter är överens om att några naturliga uppbyggnad är frisk, och kan faktiskt hindra trådar från skador.

Lösningar och Work-arounds

Personer som använder mjukt vatten hamnar ofta använder Volumizing stylingprodukter för att ge håret extra kropp och studsar. Uppvärmda verktyg som blås torkar, locktänger och plattänger kan också vara till hjälp, och vissa geler och krämer kan återställa förlorad glans. Huruvida människor föredrar att använda mjukt eller hårt vatten brukar beror på personliga preferenser och vad de är vana vid, och det finns för och nackdelar varje sätt.

  • Mjukt vatten kan ta bort hår produktrester bättre än hårt vatten.
  • För att bibehålla sunda lås, är det viktigt att lämna några naturliga oljor för att hjälpa avvärja torrt, skadat hår.
  • Schamponering i mjukt vatten kan lämna håret ser platt och halta.
  • Områden med kalkstensfyndigheter har ofta mjuka vattentäkter.
  • Hår blir renare när tvättas med mjukt vatten.