Vad är en Gallium Scan?

February 16

En gallium scan är en sorts nukleärmedicin testet. Skann används i allmänhet för att detektera inflammation eller svullnad i kroppen. Den använder ett radioaktivt gallium spårämne för att lokalisera inflammationen. Speciella gammakameror används för att följa spårämnet genom kroppen. Vanligtvis är en av de vanligaste typerna av detta test en lung gallium scan, som söker efter svullnad i lungvävnad.

När det finns inflammation i kroppen, vita blodkroppar har en tendens att ansamlas i dessa områden. De radioaktiva spårämnen som används i ett gallium scan är bra eftersom de fäster vita blodkroppar, vilket gör närvaron av inflammation synlig. Inflammation kan plockas upp i flera olika delar av kroppen genom detta test. Det kan ses i körtlar, vävnader, ben, och även blodkärl. Skann kan användas för att diagnostisera ett villkor och följa upp hur väl behandlingen fungerar för en pre-diagnostiserad sjukdom.

Det finns flera anledningar till varför en person kan skickas för en gallium scan. Denna typ av skanning kan användas på individer som misstänks för att ha en lungtillstånd. Den kan också användas för att detektera en metastas av vissa cancerformer. Ibland när en individ har återkommande feber utan känd orsak, kommer han eller hon genomgå denna skanning för att lokalisera en infektion webbplats. Människor på antibiotika för längre tid kan ha en gallium scan för att säkerställa att antibiotika fungerar.

Det kan ta ett par dagar för gallium radioaktivt spårämne att ordentligt bygga upp i kroppen. Av denna anledning kan individer få spår injektionen och komma tillbaka för skann en dag eller två senare. Under genomsökningen, kommer en individ att ligga på ett bord och en gammakamera skannar kroppsdel ​​som undersöks. Det kommer att vara viktigt att ligga stilla eftersom kameran tar bilder, som någon okunnig rörelse kan förändra resultaten av testet. Generellt kommer skann ta från en till två timmar att slutföra.

För att förbereda ett gallium scan, kan en individ bli ombedd att ta ett laxermedel under timmarna före testet. Detta kan göras för att eliminera eventuella kvardröj gallium från tarmarna. Det är också viktigt att informera en läkare om vissa villkor innan ha skann. Om en kvinna är eller misstänker att hon är gravid, bör hon göra detta känt till läkare i förväg. Dessutom kan amning behöva stoppas under en längre period efter skann, så att gallium inte ledes till barnet.

I de flesta fall kan det ta ett par dagar att få resultaten av en gallium scan. Det kan förväntas att upptäcka gallium i små mängder i tjocktarmen, ben, bröstvävnad och lever, eftersom detta är generellt normala. En samling av gallium spårämne i en del av kroppen där gallium inte brukar finnas kan beteckna en abnormitet. Den onormala kan innebära enkla inflammation i den kroppsdel ​​eller en godartad eller elakartad tumör. Generellt kan resultaten från genomsökningen leda läkare mot den bästa typen av behandling för orsaken till det onormala.