Vad är en Blommande Leek?

August 13

En blommande purjolök är medlem i löken familjen som har fötts upp för att producera distinkta glödlampa-liknande blommor på slutet av smala, fasta stjälkar. Anläggningen är också ibland kallas en kinesisk gräslök, kinesisk blommande purjolök, eller vitlök purjolök. Som alternativa namn antyder, blommande purjolök är mycket populära på kinesiska och asiatiska rätter i allmänhet. De har också en stark garlicky smak som kan lägga krydda till ett brett antal rätter. Många asiatiska marknaderna bär delikatess, både färsk och torkad, och blommande purjolök kan också odlas i hemmet.

Vid första anblicken, blommande purjolök ser mer ut som gräslök, med tunna gröna spjut för löv och de karakteristiska blommande stjälkar. Anläggningen kan användas mycket som vanliga gräslök, eftersom alla delar av växten ovan jord är ätliga. Många kockar klipp blad och stjälkar i en mängd olika rätter från uppståndelse frites till pastejer för smak. Stjälkarna och knoppar också behandlas som grönsaker i många kinesiska rätter.

Typiskt, blommorna är gulaktiga till vitt, och de ser ganska mycket ut glödlampor. Som blommorna börjar att öppna upp, blir de pappersaktig och obehaglig till smaken, så de skördas innan de fullt mogna. När det används färska, bör blommande purjolök användas med måtta, eftersom smak och lukt kan vara mycket stark. Torkad blommande purjolök kan användas i mer överflöd, även om det fortfarande kan packa en punch.

När de letar efter blomningen purjolök i butiken, leta efter skarpa exemplar utan missfärgning eller slem. Håll grönsak i kyla i upp till tre dagar, med stjälkarna i vatten om du behöver lagra den längre. Torkad blommande purjolök bör förvaras på en sval torr plats utom ljuset. Undvik att strö det direkt över mat, både för att undvika fukt i kryddburk och förhindra overspicing. Generellt kommer den torkade grönsaker pågå i cirka sex månader till ett år.

Om du vill växa blommande purjolök, starta dem från frö i slutet av våren eller försommaren, efter den sista risken för frost. Växterna njuta rika jord som har arbetat med kompost och en liten mängd av kompost, och de gillar att hållas fuktig men inte blöt. Eftersom växterna mognar, klippa bort blad och knoppar, lämnar resten av plantan att växa. I slutändan kommer växterna att bli utmattad i slutet av sommaren, vid vilken tidpunkt de kan tas ut för att göra plats för något annat i det vegetabiliska sängen.

  • Blommande purjolök likna gräslök.