Lägga till och ta bort Desktop Widgets

June 14

Widgets, eller prylar, kan läggas till och tas bort från skrivbordet helt enkelt. Naturligtvis måste du först bestämma vad widgets du vill ha på skrivbordet. Windows kommer med nio widgets: Kalender, Klocka, CPU Meter, Valuta, Feed Rubriker, Picture Puzzle, bildspel, väder, och Windows Media Center. Du kan även lägga till andra komponenter från en mängd olika webbplatser. (Att hitta nya desktop widgets täcks annat tips.)

För att se systemets tillgängliga widgets, högerklicka på en tom plats på skrivbordet och välj Gadgets menyalternativet. Ett annat sätt att komma till Gadgets skärmen är att gå till Kontrollpanelen och sök efter "prylar". Därifrån klickar på länken "Desktop Gadgets".

Oavsett vilken metod som används för att komma dit, visas följande dialogruta prylar: (Se figur 1.)

Lägga till och ta bort Desktop Widgets

Figur 1. prylar Dialogrutan visar standard prylar.

När du bestämmer vad gadget du vill lägga till, du bara dubbelklicka på den och det verkar omedelbart i det övre högra hörnet på skrivbordet. Lägga en annan gadget får den att placeras under den första, och så vidare ner till höger på skrivbordet. Du kan också lägga till en gadget genom att högerklicka på gadgeten och välja Lägg till på menyn.

Det är lika enkelt att ta bort en gadget från skrivbordet, och igen, det finns två sätt att göra det. Ett sätt att ta bort en gadget är att högerklicka på gadgeten och välj Stäng Gadget menyalternativet. Det andra sättet är att sväva muspekaren över gadget tills dess ikoniska alternativmenyn visas; sedan på X som är högst upp i menyn.

Stänga en gadget inte ta bort det från datorn-det bara tar bort det från skrivbordet. Om du verkligen vill avinstallera gadgeten så att det inte längre är tillgänglig för att läggas till på skrivbordet, högerklicka på gadgeten som den visas i fönstret prylar (se tidigare i detta tips) och välj Avinstallera på snabbmenyn.

Detta tips (12063) gäller för Windows 7.