Vad är den babyloniska skapelsemyten?

February 8

Den babyloniska skapande myt, även kallad Enuma Elish, är en legend i mytologi berättade att använda symbolik och metaforer för att förklara skapelsen av jorden och mänskligheten. Skrivet i form av en dikt, var den babyloniska skapelsemyten etsas på sju stentavlor, och berättar en historia om kaos och hämnd av gudar och gudinnor. Temat för myten kretsar kring Marduk, den gudom som skapat kalendern, regn, och människan.

Många versioner av den babyloniska skapelsemyten finns, med olika ord som används för att beskriva gudarna. I den assyriska versionen, är Marduk kallas Assur. Den tidigaste sumeriska versionen skrevs på 12-talet f.Kr., men upptäcktes inte förrän den 19: e århundradet. Legenden publicerades först 1876 som The kaldeiska Genesis.

Vissa religiösa historiker tror att det finns många likheter mellan Bibeln och den babyloniska skapelsemyten. Andra tror den sumeriska versionen skrevs först, kanske hundratals år innan bibeln. Debatten bland forskare kretsar kring flera översättningar och tolkningar av myten, vilket gör det svårt att avgöra om den babyloniska skapelsemyten kopierades från Bibeln, eller om Bibeln byggde på myten.

Den babyloniska skapelsemyten börjar med guden av vatten och fertilitet, kallad apsu, som gifte sig med Tiamat, gudinnan av havet och representationen av kaos. Deras två avkommor blev gudar himlen och jorden, eller horisont; deras ättling är Marduk, huvudpersonen i myten. Avkomman av apsu och Tiamat och deras barn blev så störande att apsu planerade att döda dem, men hans sonson lärt av planen och förstörde apsu först. Tiamat sökt hämnd för hennes makes död.

Hon släppte loss 11 destruktiva gudar i ett raseri av hämnd. Marduk, som blev kung av Babylon, använde vindar förstörelse och en storm av stridsvagnar bildas från molnen för att fånga Tiamat i ett nät innan du kör en pil genom hennes hjärta. Han dela henne sedan i hälften och använde en del för att skapa jorden och den andra delen till mode himlen. Marduk dödade Tiamat nya make, och med sitt blod och ben skapade människan.

Marduk byggde bostäder för de återstående gudarna. Han skapade också dagar, månader och år baserat på stjärnor och planeter i tidig astrologi, med månens faser för att representera månatliga cykler. Använda Tiamat saliv, Marduk skapade regn.

Som kung, var Marduk belönas med ett nytt hus, följt av en enorm fest. Den slutliga tabletten uppmanar anhängare att hedra Marduk för att förstöra Tiamat och skapa jorden och människan. Folket instrueras att ge beröm till honom för hans handlingar som förde lugn till kaos.

  • Babylonierna levde i det som nu är Irak.
  • Vissa historiker tror att det finns många likheter mellan den babyloniska skapelsemyten och Bibeln.