Vad är Retro Jordans?

August 10

Retro Jordans är sportskor tillverkas av Nike som en del av sin populära Air Jordan linje. Skorna har godkänts av och uppkallad efter förre basketstjärnan Michael Jordan, vars smeknamn på domstolen var Air Jordan. Linjen har gått igenom många mönster sedan sin debut 1985. När populära motiv från det förflutna återupplivas, kallas de Retro Jordans eller helt enkelt Retros. Ordet retro är en nybildning som betyder från det förflutna.

I början av 1980-talet, den skotillverkaren Nike sökt godkännande av Jordanien, sedan en stigande stjärna på Chicago Bulls basketlag. Som Jordans berömmelse ökat, skorna bär hans namn blev populära produkter i Amerika och runt om i världen. Ny design lanserades varje år, många av dem skapade av designern Tinker Hatfield. Filmaren Spike Lee, en basketfläkt, bidrog en rad populära TV-reklam för att marknadsföra linjen. År 2010 hade mer än två dussin olika utföranden lagts till Air Jordan linjen, som hade knoppats av från Nike i en separat varumärke.

Air Jordan sneaker var inte utan kontrovers; de färgglada skor brutit National Basketball Association regler vid den tidpunkt då de infördes. Jordan bötfälldes $ 5000 $ (USD) varje gång han hade skorna i ett spel, ett straff de rika spelare och hans sponsorer kunde enkelt råd. Under 1990-talet, orsakade Nike också kontroverser för att anställa svält och barnarbete i landets utomeuropeiska fabriker. Trots dessa nackdelar, Air Jordan bevisade så populärt att äldre konstruktioner ofta återupplivades och återutgiven. Detta var ursprunget till Retro Jordans.

Retro Jordans var en del av en övergripande trend i marknadsföring och reklam för att föra tillbaka populära mönster från det förflutna. Skorna var skodon för ett mjukt-drink tillverkaren föra tillbaka en äldre flaska design eller en filmstudio nystart en klassisk skräck franchise. De flesta av Air Jordans Nike produceras under Jordaniens idrottskarriär var så småningom kom tillbaka i retro design. Fans och samlare av skon säger ofta att en viss design har retro'ed eller retro'd.

Det finns flera under stilar av retro Jordans. Retros själva är nästan identisk med den ursprungliga skor design. Retro-plussidan liknar originalen, men även mer moderna inslag, såsom logotyper eller sulor. Färgställningar är retro design med ny färg, ofta inspirerade av ett tvär marknadsföring marknadsföring med en film, bil, eller idrottslag. Jordanien själv avgick från basket i 2003, men den populära skon linjen kvar i produktionen och med 2011.

  • Retro Jordans namngavs efter tidigare basketstjärnan Michael Jordan.