Vad är rå linolja?

November 22

Rå linolja är en extremt mångsidig olja pressas från linfrö. När oljan är kallpressad från linfrö, det kallas linfrö olja och marknadsförs som ett näringstillskott uppskattad för sin höga koncentrationer av omega oljor. Den process som används för att utvinna rå linolja innefattar användning av lösningsmedel, vilket gör att oljan i sig otjänligt som livsmedel. När extraheras som rå linolja, det används för ett antal olika ändamål, oftast som en trä finish och konserveringsmedel. "Kokt" linolja är råolja som har ytterligare behandlats med kemikalier eller värme, eller båda; dessa processer tjockna och mörkare oljan och minska dess torktid.

Härdningstiden för rå linolja är relativt lång, tar dagar eller veckor, men så småningom det torkar till en styv, flexibel yta. Det skyddar bra mot förlust av fukt, och ger ett estetiskt tilltalande utseende trä. Det kan borstas, sprayas, eller torkas på ytan vara färdiga och tillåts tränga in i träet. Överflödig olja torkas bort efter 10 eller 15 minuter och ytan torka, åtminstone över natten och ibland längre. Rå linolja torkar till en mjuk yta men ger ytan lite skydd, om någon, mot repor eller bucklor; dessutom vatten tränger lätt målgång.

Linolja används ofta vid tillverkning av målarfärger som bärare, eller det medium i vilket pigmentet är upplöst. Dess långsamma torktid bidrar till färg estetiska utseendet eftersom den tid det tar att torka, gör det färgen att bosätta till en nivå finish, jämnar ut penselränder. Artister också ibland använda rå linolja som gallring agent för sina oljefärger; när de används på detta sätt, det gör färgerna ser jämnare och glansigare.

För gevärslager, är rå linolja målgång i valet. Endast en liten mängd är nödvändig, och den är ordentligt smörjas in i träfibrerna med hälen av handflatan. Normalt är många rockar tillämpas, med varje tillåtet att torka innan nästa ansökan.

Rå linolja används i ett antal andra strävanden. Glasning kitt är en blandning av krita och linolja som pressas på plats mellan en glasruta och en fönsterram, säkra glaset. Det torkar över en period av dagar eller veckor till en hård yta för målning. Rå linolja används även vid tillverkning av linoleum och som en torkande olja för ytorna av jordgolv. Det är också en populär dressing för läder.

Även om linfrön som rå linolja trycks är känd för sina antioxiderande egenskaper, dessa egenskaper inte är närvarande i oljan. Tvärtom, oxiderar det snabbt i en exoterm reaktion, avger värme, och utgör en brandrisk när trasor indränkta i olja lagras i ett trångt utrymme. Oxidationen accelererar, genererar mer värme, vilket kan leda till självantändning om värmen inte avleds i miljön.

  • Rå linolja pressas ur linfrön.
  • Rå linolja används ibland som en gallring agent för oljefärger.