Kan jag ta E-vitamin för håravfall?

October 24

Många studier tyder på att individer kan ta vitamin E för håravfall, eftersom föreningen kan främja både hår tillväxt och hälsa. Det belopp du ska använda för att motverka håravfall är dock öppen för debatt. Medan vissa rapporter bekräftar förbättrad hårväxt med över 800 IE av vitamin E hårvårds, andra rön visar att en överdos av vitamin E kan påverka tillväxten negativt. Du kan få mer vitamin E via kosten eller genom att använda orala eller utvärtes läkemedel.

Även forskningen har ännu att bestämma den exakta mekanismen där intas vitamin E kan förebygga håravfall, vissa experter tror att vitaminet kan läka skadade kapillärer i hårbotten. Detta, i sin tur, förbättrar cirkulationen till området, stimulera hårsäckarna och uppmuntra tillväxt. Förbättrad cirkulation underlättar också helande från flera typer av skador, bland annat torrhet och kemiska behandlingar. Att konsumera mer av detta vitamin, kanske du vill ta vitamin E kapslar eller inkludera fler vitamin E-rika livsmedel, som spenat och broccoli, i din kost.

Det kan också vara till hjälp att applicera vitamin E topiskt. Vitaminet kan arbeta på två sätt när de appliceras direkt på håret: genom att ge omedelbar näring till torrt och skadat hår och genom att fungera som en sköld mot ytterligare skador. Lokal applicering kan förhindra håravfall genom att föryngra och stärka skadat hår.

De vanligaste behandlingsmetoderna med användning av E-vitamin för håravfall innefattar direkt topisk applicering. Många kommersiella hårvårdsprodukter på marknaden är formulerade med vitamin E föreningar, så individer kan välja att tvätta håret med vitamin E-berikade schampo eller använda en leave on balsam. Vitamin E olja är en annan vanlig topisk behandling.

Trots sin popularitet, aktuella produkter är ofta inte lika effektivt som att ta ett vitamintillskott kapsel. Kapillär reparation är endast möjligt om vitamin direkt absorberas i systemet, så medan lokal applicering kan bidra till att förhindra håravfall, kan den inte främjar hårväxt. Dessutom är lokal applicering mer benägna att mänskliga fel - många individer tenderar att skölja behandlingar innan de kan vara ordentligt absorberas av hår och hårbotten.

Vissa experter varnar också om möjligheten för överdosering av vitamin E-tillskott. Flera studier har funnit bevis för att alltför mycket av vitaminet faktiskt kan förvärra fall av håravfall. Som ett resultat varierar den rekommenderade dosen kraftigt. Ett antal experter uppskattar att 400 till 600 IE tillskott är den ideala dosen när du tar vitamin E för håravfall.

  • E-vitamin finns naturligt i många livsmedel, såsom solrosolja.
  • Håravfall kan orsakas av ålder, kost och mediciner.
  • Hypotyreos och hormonell obalans kan leda till håravfall hos kvinnor.
  • Broccoli är en bra källa till vitamin E.
  • Många kommersiella hårvårdsprodukter på marknaden är formulerade med vitamin E föreningar, så individer kan välja att tvätta håret med vitamin E-berikade schampo eller använda en leave on balsam.
  • Aktuellt Vitamin E är inte så effektiva som kosttillskott.