Vad är en schwannom?

October 25

En schwannom, även kallad neurilemmoma, är en godartad, långsamt växande massa eller tumör som härrör från de Schwannceller. Schwann celler är komponenter i myelinskidorna, som täcker de axoner eller filialer till nervceller. De är inblandade i en väl fungerande nervceller, i sin utveckling och förnyelse, och i ledningen av nervimpulser i hela kroppen. Orsaken till schwannom är ännu okänd, även om vissa faktorer, såsom genetisk predisposition, kan öka risken för utveckling av tumören. Till exempel personer som har en familjehistoria av neurofibromatos eller von Recklinghausen sjukdom har en högre risk för att utveckla detta tillstånd.

Kranialnerver i hjärnan påverkas ofta av schwannom. Bland de 12 kranialnerver, den vanligaste drabbade inkluderar vestibulära nerver, som finns i öronen för att höra sensation; trigeminusnerven, som är involverad i ansiktet känsla och motoriska funktioner såsom tugga och svälja; och glossopharyngeus nerven, vilket supplys smakupplevelse på tungan. När en schwannom utvecklas i en av de kranialnerver, förlust av funktion följer oftast, men ibland tumören kan presentera utan symtom och ses för övrigt endast under en datortomografi (CT) scan eller magnetisk resonanstomografi (MRT) gjort för annan medicinsk skäl.

Flera symptom i allmänhet upplevs av patienter med kranialnerven schwannom, ofta beroende på nerven inblandade. Som tumören förstoras kan det komprimera nerven och andra närliggande strukturer i hjärnan. I en Akustikusneurinom eller akustisk neurom, kan patienten uppleva ringningar i öronen, domningar i ansiktet, gradvis förlust av hörsel, och förlust av balans. En glossopharyngeus schwannom kan manifestera med heshet och svälja svårigheter. Trigeminala schwannom kan uppvisa ansiktssmärta och dubbelseende.

Bortsett från de kranialnerver kan en schwannom också utvecklas i nerverna i ben, armar och nedre delen av ryggen. Smärta är ibland kändes som tumören växer successivt i storlek. Tinel chock, beskrivs som en elektrisk liknande chock, kan också kännas när det drabbade området är rörd.

En biopsi är oftast behövs för att diagnostisera tumören och att utesluta en elakartad schwannom. Behandling inbegriper avlägsnandet av tumören genom att kirurgiskt separera den från nerven, helst utan att orsaka skada på nerven s funktion. Strålbehandling och kemoterapi har också förts för att krympa tumören eller hindra dess fortsatta tillväxt. Tumörerna kan emellertid återkomma på samma ställe efter kirurgiskt avlägsnande om de inte avlägsnas fullständigt.

  • En schwannom tumör kan bara hittas när en MRI utförs av andra medicinska skäl.
  • En schwannom kan utvecklas i nerverna i ben, armar och nedre delen av ryggen, orsakar smärta.
  • Strålbehandling, såsom med en linjäraccelerator, kan användas för att behandla en schwannom.