Vad är Pankreas Enzyme Kosttillskott?

July 17

Pankreasenzym tillskott är farmaceutiska medel som ges för att ersätta en del av funktionen i bukspottkörteln hos patienter som har nedsatt bukspottkörtelfunktion. De innehåller enzymer inklusive lipas, proteas och amylas. Tillägget ges som tabletter tagna med måltider för att hjälpa till vid matsmältningen av maten äts på den tiden. Biverkningar från medicineringen kan vara magsmärtor, huvudvärk, och sällan, ett tillstånd som kallas fibrosing colonopathy.

Normalt spelar bukspottkörteln en viktig roll i bodyâ € s matsmältningssystemet genom att producera ett antal enzymer som hjälper lätta nedbrytningen av maten i sina beståndsdelar. Dessa enzymer utsöndras in i duodenum, som är den första delen av tunntarmen. Olika enzymer i mag-tarmkanalen bidrar till att bryta ner fett, kolhydrater och proteiner. Utan hthese enzymer, patienter inte till fullo kan absorbera deras mat och kan utveckla ett antal olika biverkningar.

Det finns ett par olika beredningar av pankreasenzymtillskott som kan ges till patienter. En form, pankreatin, finns bara i begränsade delar av världen. Pankrelipaspulver används mer allmänt, och är tillgängliga genom recept i USA. Den innehåller enzymer inklusive lipas, amylas och proteas.

Huvudindikationen för användning av pankreasenzymtillskott är att behandla patienter som har förlorat en del av sin bukspottkörtelfunktion. Vanligast detta sker som ett resultat av kronisk pankreatit, som är ett tillstånd i vilket den långsiktiga inflammation i bukspottkörteln från olika typer av irritationer, såsom stor alkoholkonsumtion, orsakar skada på bukspottkörteln. Patienter som har haft pankreas resektioner, antingen som ett resultat av en cancer i bukspottkörteln eller akut pankreatit, kunde också ha minskat pankreas aktivitet.

Fastställande av lämplig dosering av pankreasenzymtillskott kan vara svårt, och kräver ofta en process av försök och misstag. Dosering kan variera beroende på hur mycket fet mat patienterna äter. Ofta medicineringen måste ges tillsammans med varje måltid för att uppnå bästa resultat.

Vanliga biverkningar från pankreasenzymtillskott kan vara huvudvärk, buksmärtor, yrsel, uppblåsthet, och ökad gasproduktion. Om det tas ensamt, kan medicineringen irritera tarmen foder. Patienter som får höga doser kan utveckla ett tillstånd som kallas fibrosing colonopathy, vilket resulterar i en förträngning av tarmen, vilket kan orsaka tarmobstruktion eller uppblåsthet. Läkare är noga med att förskriva lägsta effektiva dos av denna medicin för att förhindra utvecklingen av denna komplikation.

  • Problem med bukspottkörteln kan detekteras via ultraljud.
  • Pankreasenzymtillskott kan förskrivas till personer som har nedsatt bukspottkörtelfunktion.
  • En bukspottkörteln som inte fungerar på rätt sätt kan orsaka uppsvälldhet och vattnig avföring.
  • I USA, finns pankrelipaspulver endast genom recept.