Vad är Dragspel Veck?

July 11

Dragspelsvecken är smala, vertikala veck i tyg som är vanligast på endera kläder eller klädsel objekt, till exempel gardiner. Namnet dragspel veck kommer från det faktum att när tyget sprids öppen, liknar sitt utseende musikinstrument med samma namn - ett dragspel. Dragspelsveck bildas genom vikning eller skrynklas en del av materialet bakom sig och varmstryk vecket på plats. Vecket är typiskt ,125-1 tum (ca 3,175 mm till 2,54 cm) bred; en bredare veck skulle kunna kallas ett motveck.

Ett dragspel är ett tangentbord med en expanderbar bälg kammare som är fastspänd runt musikern hals och spelade med en in-och-ut rörelsen av armarna. Bälgen öppnar och stänger, vilket är rörelsen dupliceras av dragspels veckat material. Sällan sett i samtida grupper, är dragspel tros ha sitt ursprung i någon form i den antika Fjärran Östern, men är mest känt för att spela upp-slog europeiska rytmer, såsom polka och vissa latinska rytmer.

Precis som dragspel blev internationellt, har dragspel veck också haft långvariga och nästan universell popularitet. De kan ses i allt från orientaliska papper fans till skotska kiltar och kartong alphabetizing mappar. Dragspel veck har hittat popularitet under många perioder av mode i Nord- och Sydamerika och i Afrika.

Den veckning görs typiskt runt hela materialstycket, eller i grupper av veck vid upprepade intervall som en konstruktion. Alla vikningar möter vanligtvis samma riktning. Det behövs en mycket bredare tygstycke än den önskade slutbredden på grund av fördubblingen av vecken.

Med kläder eller draperi material, tillverkas dragspelsveck typiskt avsedd att vara en permanent veck. Efter klänning, blus, kjol, eller draperier uthärda en lång period av slitage eller hängande kan dock vecken behöva strykas att behålla eller återställa deras ursprungliga skarpa utseende. Detta kan vanligtvis göras noggrant hemma för hand, på ett företag som gör kemtvätt eller förändringar, eller av en sömmerska. Vecken kan uppsatt eller sys på plats om en person önskar, men detta kommer att begränsa öppnings- och stängningsrörelse, som kan lägga mindre intresse för materialet.

  • Accordian veck presenteras på skotska kiltar.