Vad bör jag veta om Papua Nya Guinea?

June 21

Den oberoende staten Papua Nya Guinea är ett land strax nordost om Australien. Den består av den östra halvan av ön Nya Guinea, tillsammans med en grupp av öar. Landet var tidigare två territorier, Papua och Nya Guinea. De förenades i 1945 och landet blev fredlig självständighet från Australien 1975.

Papua Nya Guinea är en av de mest skilda nationer i världen, med över 850 inhemska språk och ännu mer traditionella samhällen, men befolkningen är endast ca 6 miljoner. Landskapet är lika skiftande, och 82% av befolkningen bor på landsbygden. Den infödda befolkningen så får du minst 50.000 år sedan och tros vara av sydostasiatiskt ursprung.

Medan Papua Nya Guinea hade lite interaktion med Sydostasien och europeiska handlare innan den 19: e århundradet, var det föga känd bland européer tills den perioden. År 1884 blev landet två europeiska kolonier: Tyska Nya Guinea i norr och British Nya Guinea - senare kallad Papua - i söder.

Australien började administrera Papua 1915 och fick mandat att administrera den norra kolonin, omdöpt Nya Guinea, efter första världskriget Papua och Nya Guinea var därför både administreras av Australien, men var skilda politiska enheter fram till 1945. Förvirring som orsakas av denna situation fortsätter till idag, när några stadgar gäller bara halva landet, trots sin enade identitet.

Papua Nya Guinea är en konstitutionell monarki och en representativ demokrati. Det är en del av Samväldet, och den engelska monarken är statschef. Generalguvernören representerar statschef lokalt, och statsministern är regeringschef och innehar den verkställande makten. Den har också en enkammarriksdag och en högsta domstol. Det finns 19 provinser i landet, tillsammans med en separat National Capital District.

Ekonomin bygger på existensminimum jordbruk och export av mineralfyndigheter inklusive guld, olja och koppar. Utbrytning Bougainville, tidigare den rikaste provinsen i nationen med sin stora koppargruva, behandlas ett allvarligt slag mot nationens ekonomi. Revolten rasade 1988-1997.

Landskapet i Papua Nya Guinea har berg, regnskogar och våtmarker. Vulkanutbrott, jordbävningar och tsunamis är vanliga. Landet har minimalt utforskat, och man tror att många okända växt- och djurarter lever på öarna.

Det finns tre officiella språk i Papua Nya Guinea: Engelska och två kreolspråk, Tok Pisin och Hiri Motu. Tok pisin tjänar som ett gemensamt språk i större delen av landet. Om 96% av befolkningen identifieras som kristen i folkräkningen 2000, men många människor inkluderar inhemska metoder i sin religion. Kultur och traditionella religioner i landet är lika olika som språk. Sport, särskilt rugby, ges stor betydelse i Papua Nya Guineas nationella kulturen.

  • Papa Nya Guinea geografi inkluderar regnskogar.
  • Papua Nya Guinea blev självständigt från Australien 1975.
  • Rugby är populärt i Papua Nya Guinea.