Vad är Champorado?

April 24

Champorado är både en frukost och tilltugg som härstammar från Filippinerna. Skålen är gjord av klibbigt ris, som är kombinerad med kakao för att göra en gröt. Filippiner äter vanligtvis skålen varm, med socker, mjölk eller grädde hälls över toppen. Eftersom färsk mjölk är inte lätt tillgänglig i vissa delar av Filippinerna, kan skålen serveras med förångad eller kondenserad mjölk istället.

Traditionellt är champorado görs med block av bitterljuv kakao i kombination med mjölkpulver och socker. Blocken läggs till riset medan det är matlagning, vilket gör att blocket att smälta och kombinera med riset. Utanför Filippinerna, kockar som inte har tillgång till blocken kan använda kakaopulver eller ens bakerâ € s choklad som ett byte.

Den klibbigt ris som används för att göra champorado kallas ibland klibbig ris. Till skillnad från vissa andra typer av ris, är riset kortkorniga och det blir klibbigt och söt när kokta. I områden utanför Filippinerna och Asien, kan denna klibbiga söta ris finns i asiatiska marknaderna eller i asiatiska livsmedelssektioner vid livsmedelsbutiker.

Normalt är champorado eras under frukost tid i Filippinerna. Skålen utgör oftast majoriteten om inte hela frukost måltid, och serveras varma som havregryn. Kockar kan besluta att göra skålen vid andra tider på dagen, som betjänar det varmt eller kallt, att ätas som tilltugg eller till och med en efterrätt som ska ätas i svansen slutet av måltiden. I vissa fall, filippinare äter skålen som ett mellanmål på eftermiddagen.

Normalt en kock förbereder champorado från grunden. I vissa delar av världen, dock instantblandningar som säljs i livsmedelsbutiker. Dessa blandningar tillåta en person att göra skålen på kortare tid, eftersom förberedelseprocessen endast involverar uppvärmning vatten och sedan lägga den till lämplig mängd mix.

Sidorätter av kött serveras ofta med champorado. Saltad fisk är det mest populära sido kött ätas med skålen. Andra kött som har stekt eller rökt är också vanligt äts tillsammans med skålen, hjälper till att balansera ut sötman av gröten.

Vid framställning champorado kan kocken ändra konsistensen av skålen genom tillsats av olika mängder av vatten till riset. Lägga större mängder vatten orsakar riset att expandera och hålla ihop mer, vilket gör gröt tjockare. Blandning mindre vatten med riset medför riset vara torrare och inte fäster ihop så mycket.

  • Bakers choklad kan användas som ett substitut för bitterljuv kakao när du gör en champorado.