Vad är förlossningskanalen?

April 22

Det är fantastiskt hur ofta en term kan användas utan att det tydligt definierade. Ett exempel på detta är den term som förlossningskanalen, vilken ofta diskuteras i artiklarna om förlossning. Folk kan läsa uttalanden som: "I steg två passerar barnet genom förlossningskanalen", och det är automatiskt antas läsaren förstår detta uttalande. Men många människor inte förstår det, och det finns vissa variationer som kan göra det mer förvirrande. För att klargöra, är förlossningskanalen definieras vanligen som passagen mellan livmodern och utsidan av slidan, men vanligtvis endast används när en kvinna är i arbete.

Livmoderhalsen eller slutpunkten av livmodern men som barnet kommer ut kan betraktas som en del av kanalen, medan andra hävdar att slidan är verkligen den enda delen av förlossningskanalen. Under det första stadiet av värkarbete, öppnar livmoderhalsen till tio centimeter (3,94 tum), så att barnet kan gå ur livmodern. Detta lämnar barnet i slidan, som under vanliga förhållanden inte ser ut som det skulle vara bred eller tillräckligt länge för att innehålla en hel bebis. Emellertid har slidan anmärkningsvärda egenskaper av elasticitet, och även om detta är smärtsamt, det verkligen kan sträcka sig för att rymma en hel baby.

Det finns muskler i kanalen som hjälper en kvinna att göra arbetet med att trycka på en bebis ur slidan och ut ur hennes kropp. Utan denna förmåga att driva, skulle barnet inte nödvändigtvis gå ut i världen och någon form av utvinning, liksom pincett eller sug kan vara nödvändigt, eller kan krävas ett kejsarsnitt. I många fall men när kvinnor använder dessa muskler, vilket känns ungefär som att ha en avföring, kan de hjälpa till att flytta barnet ur förlossningskanalen.

Även öppnandet av slidan, är utformad för att sträcka sig för att rymma den framväxande barnets huvud. Det är dock inte ovanligt att öppningen för att riva, och vissa kvinnor har en liten procedur som kallas episiotemi, som klipper en bredare öppning från basen av slidan öppningen in perineum (eller mot hålet i rektum), för att rymma bebisar passage ur förlossningskanalen. Detta sys upp efter förlossningen inträffar.

Precis som förlossningskanalen är byggd för att sträcka allmänt för en baby, är barn en inbyggd för att få igenom denna farliga passage. En av anledningarna spädbarn har mjuka fläckar på huvudet är så att deras huvuden kan pressas eftersom de gör det genom kanalen. Att ta för lång tid att passera genom kanalen, vilket inte är ovanligt, särskilt med första gången mammor ovana att skjuta, kan leda till gjutning av huvudet, och en del barn kan ha spetsiga huvuden (tillfälligt) efter att ha gjort det genom förlossningskanalen, eller vissa kan ha bulor eller blåmärken. Även både mamman och barnet är i huvudsak utformade för denna erfarenhet, är det fortfarande inte lätt.

  • Utföra mjuka stretching och Kegel övningar under graviditeten kan bidra till att stärka perineum musklerna före förlossningen.
  • Förlossningskanalen hänvisar till passagen mellan livmodern och öppningen av vaginan.
  • Livmoderhalsen är slutpunkten av livmodern men som barnet träder.