Vad är kladd?

March 6

Kladdar är en rituell rening av rök, som är gemensam för de flesta av de Indianer. Det har allmänt antagits av många icke-infödingar.

Alla forntida kulturer brände saker av olika slag för andliga skäl. Rökelse tros "behaga gudarna" med sin doft, och hartser sådana som rökelse och myrra anses lämpliga gåvor. Indianer använder olika örter som tros att rena en person, plats eller sak på grund av interaktionen av röken med objektet. Ett utrymme där en ritual är att ske är suddig med rök, liksom alla de rituella instrument och de människor som passerar in i utrymmet.

Örter som används i smetas är typiskt vise, ceder eller sweetgrass. Centrala och sydamerikanska stammar använder också kopal, kåda från en mängd olika träd, som har en behagligt söt doft vid förbränning. Örter är oftast bundet i handstora buntar kallade kladd pinnar för att torka. Sweetgrass, en lång slätter gräs med en söt vaniljdoft, är flätat in "piskor".

I en rituell rening, är det smetar stick tänd på en låga. Efter en liten stund, är lågan blåses ut och örten fortsätter att pyra, släppa mängder rök i luften. Om ett utrymme är som skall renas, är smetar stick transporteras genom alla delar av utrymmet; om så är nödvändigt, kan rök riktas i hörn med en fjäder fläkt. Kladdar ett objekt bara innebär passerar objektet genom röken flera gånger. Människor kan suddig genom att lufta röken över sina kroppar som de står.

Sage tros driva negativa influenser bort, säkert en klok försiktighetsåtgärd att ta innan interagera med det övernaturliga; sweetgrass sägs locka goda andar och energier, så typiskt salvia bränns innan sweetgrass. Infödda i nordvästra USA använder ceder i båda syftena, utvisa negativitet och locka positiva krafter. De smetar med cederträ ibland kallas "cedaring '.

Många människor i alla kulturer nu njuta av kladd. Om de känner "dåliga vibbar" i deras hem eller om ett objekt, kladdar det, de hävdar, kommer att skingra de negativa energier. Är de rätt? Vem kan säga? Fortfarande, om du befinner dig argumentera med din familj över obetydliga saker, eller köpa något på en yardsale som, en gång hem, ger dig kalla kårar, prova kladd ditt hem eller objektet. Det kan inte hjälpa, men det kan verkligen inte skada.

  • Kladdar är en rituell rening, liknande bränna rökelse.
  • Sage används ofta i kladdar köra negativa influenser bort.
  • Frankincense har en lång historia av användning som rökelse.