Vad är formsprutning av plast?

March 12

Plast formsprutning är en populär och ekonomisk industriell process för tillverkning av ett brett sortiment av plast konsumentprodukter. Dessa inkluderar rattar, brickor, ventiler, remskivor, kugghjul, elverktyg, kapsyler, leksaker, bil paneler, datorskärmar, tangentbord, möbler och så vidare. Dessa poster är massproducerats med formmaskiner av olika storlekar och olika specifika krav.

Processen för formsprutning uppfanns av John Wesley Hyatt. År 1868 producerade han biljardbollar genom att injicera celluloid i en form. Senare byggde han en kolven typ formsprutningsmaskin för att underlätta produktionen. En annan uppfinnare, James Hendry, förbättrades på Hyatt s uppfinning och byggde en skruvformsprutningsmaskin 1946.

Både kolv typ och skruv injektion typ prutmaskiner används i moderna plastindustrin. Skillnaden mellan de två är i vägen plasten överföres till formen. Skruv injektion typer är bekvämare och mer allmänt används.

I plastgjutningsprocessen är plasthartser används i tablettform eller granulär form. Val av plast typ beror på vilken typ av produkt som görs, dess krav och den totala budgeten. Av de hundratals tillgängliga plaster, endast ett fåtal är säkra för konsumentbruk. Några av de som används i plastformsprutningsprocessen innefattar polystyren, polykarbonat, polypropen, polyeten, polyamid, polyvinylklorid, Teflon, Delrin, och akryl.

Plaster är icke-nedbrytbara och därför inte miljövänlig. Den plast formsprutning process, dock spelar en positiv roll för att minska avfallet. Plaster som används i processen kan återanvändas så ofta som behövs.

Plast pelletar eller granuler hälls i matartratten hos en formsprutningsmaskin. Matartratten är en stor behållare som öppnar i en värmecylinder. I upphettningscylindern, är pelletsen utsattes för intensiv värme tills plasten smälter.

En kolv eller en skruv skjuter sedan den smälta plasten framåt genom ett munstycke till en delad die mögel. Formen är baksidan av den del som skall göras och kan ha en hålighet eller flera för att göra fler delar på samma gång. Formar kan göras av hållbart och dyra stål, eller billigare, mindre tålig aluminium eller beryllium-legering metall.

Som med att välja rätt plast-typ, välja form metallen beror på produkt, kostnads- och hållbarhet faktorer. Tillverkarna använder ofta en billigare metallform för prototypgjutning, och få de mer lång bär, precisionsbearbetade formar när ökar efterfrågan produktion.

Den smälta plasten svalnar i formen, hårdnar och antar formen av formen. Formen öppnar sedan och den del matas ut ur. Det är då antingen klar för packning eller förbereds för andra sekundära verksamheter. Hela plastformsprutningsprocess är slutförd inom några få minuter och kan utföras automatiskt.

  • Ett tangentbord som gjorts av formsprutning av plast.
  • Plast auto-rickshaw gjord med formsprutade flera delar.
  • Färgade pellets som används för formsprutning av plast.
  • Formsprutning kan användas för att bilda de polystyren skrov av lätta båtar och flottar.
  • Plast block gjorda med akrylnitril-butadien-styren, en typ av termoplast.
  • En plastlåda.
  • Plast Tupperware behållare är gjorda med formsprutning.
  • Plaströr.