Vad är en godartad cysta?

June 13

En godartad cysta är en icke-cancersvulst eller klump. De kan bilda överallt på kroppen och är ofta fyllda med vätska eller halvfast material. Godartade cystor uppstå av en mängd olika skäl och oftast behandlas genom medicinering eller kirurgiskt avlägsnande av cysta.

Cystor i allmänhet är en sluten säck. De varierar i storlek från mycket små, vilket inte kan kräva operation, till stora säckar innehållande en riklig mängd vätska eller annat material. Cystor kan vara smärtfri eller kan åtföljas av smärta och andra symtom beroende på var. De flesta cystor visar sig vara godartad, men vissa kan vara elakartad.

Godartade cystor kan hittas någonstans i kroppen. Vanliga platser för en godartad cysta inkluderar huden och inre organ, såsom äggstockar, njurar och hjärna. Cystor är kända av en mängd olika namn baserade på deras placering, såsom ganglion cysta, gliaceller cysta, akne cysta, och cystor på äggstockarna.

Det finns några vanliga orsaker till godartade cystor. I huden körtlar, kan en uppbyggnad av oljor eller döda hudceller orsaka blockering av huden kanalerna vilket resulterar i bildandet av en vätskefylld säck. Andra orsaker är celler defekter, parasiter och skador till platsen.

Symptomen kan variera från mild till svår i de med en godartad cysta. Vissa kanske inte upplever några symptom alls, beroende på storlek och placering av cysta. Smärta, märkbar svullnad, och platsspecifika symptom kan utvecklas i de med en cysta. Exempelvis kan cystor som bildas i örat orsaka obehag och hörselnedsättning.

Medicinering och operation för att ta bort eller tömma cysta är de vanligaste behandlingsmetoder som används av läkare. Antibiotika kan förskrivas för att hjälpa till att bekämpa eller förhindra infektion. Kirurgi för att dränera eller ta bort cystan helt kan rekommenderas för att förhindra komplikationer. Vissa läkare kan rekommendera att hålla ett öga på små godartade cystor och ta bort dem om de blir större eller producerar oönskade symptom.

Även godartade cystor är oftast inte farligt, alla kräver en lämplig läkarundersökning. Om den lämnas obehandlad kan en godartad cysta leda till infektioner. När smittade, kan en cysta börja fylla med bakterier och förvandlas till en böld, en säck fylld med pus. Komplikationer kan uppstå om abscess spricker öppen. Dessa innefattar en risk för blodförgiftning och peritonit, en inflammation av bukväggen.

  • Godartade cystor kan behöva tömmas eller avlägsnas.
  • Symptomen kan variera från mild till svår i de med en godartad cysta.
  • Cystor på äggstockarna är en vanlig typ av godartad cysta.
  • Cystor på äggstockarna kan upptäckas via ultraljud.
  • Orsaken till ganglion cystor är inte känt, men de är mer benägna att påverka de med artros eller tidigare skadade senor eller leder.
  • Godartade cystor kan hittas någonstans i kroppen.