Vad är en Trevally?

July 20

Trevally, även känd som knektar eller kung fisk, är fisk av släktet Caranx. Det finns mer än ett dussin arter av denna typ av fisk, finns i flera oceaner hela världen. Trevally är en gammal fisk; vissa tidiga fossil av släktet går tillbaka mer än 30 miljoner år.

Vanligtvis Caranx arterna lever tropiska och subtropiska marina platser, även om de finns både nära stranden och längre ut till havs. Arter är ganska vanligt i hela Indiska oceanen och Stilla havet. Enligt vissa hållbara fiskeorganisationer, trevally är kraftfulla återgivning som upprätthåller utmärkta invånarantal även i väl fiskade områden. Men vissa experter varnar ätande arter av detta släkte, eftersom de ofta visar sig innehålla ciguateratoxiner, som kan vara skadliga för människor.

Trevally varierar i färg från ljust gul till silver blå till nästan svart. Vissa arter är särskilt långlivade, överlevande över 40 år i det vilda. De kan anpassa sig till många olika miljöer i sitt eget hav; vissa föredrar revet och kustinloppslivsmiljöer, medan vissa större arter är mer mottagliga för att öppna havet. Nästan alla arter av kung fisk är glupska rovdjur, kända för att äta mindre fiskar och kräftdjur. De tjänar också som ett bytesfiskar för större havsdjur, såsom hajar.

Golden trevally, känd för sin blinkande gul färg med mörkbruna eller svarta ränder, ofta felaktigt säljs till akvarium entusiaster som ungfisk. Tyvärr är dessa varelser växer ganska stora av förfall, snabb outgrowing typiska hem akvarier. När vuxna, de förlorar det mesta av sin tropiska färg, blir silver med mörkare ränder. Bostaden nära ytan, kommer vild fisk av arten Etikett tillsammans med större rovdjur, som hajar, havsabborrar, eller till och med dykare, i hopp om att rensar en måltid.

Möjligen den mest kända fisk av detta släkte är jätte trevally. De största arterna av släktet, når denna fisk formidabla proportioner och fungerar som en viktig predator på rev och grunda vikar. Färgning är typiskt silver med svarta prickar, men vissa exemplar kan vara nästan svart i färgen. Dessa fiskar har också ett inbyggt försvar; en rad av skarpa, plana plattor längs ryggen kallas scutes. Om ett rovdjur försöker chomp en jätte trevally, kan det avskräckas om den försöker greppa fisken av scutes, som kan orsaka allvarliga nedskärningar.

Stora arter av domkrafter, såsom den gigant trevally, vanligen sökt som en ädelfisk. Trots sitt rykte som en dålig fisk för att äta, är fisken jagas för troféer och sport. Dessa fiskar kan bli mycket stora; några kända trofé fångsterna väga mer än £ 140 (63.5 kg). Mest sportfiske för trevally sker i Australien, Asien och Hawaiiöarna.

  • Vissa större arter av kung fisk är mer mottagliga för att öppna havet.