Vilka är några kända personer som hade Alzheimers sjukdom?

October 15

Kända människor som lider av den degenerativa neurologiska Alzheimers sjukdom påminner oss om att det för närvarande inte att förebygga, inget botemedel, och ingen diskriminering när det gäller diagnos. Politiker, skådespelare och idrottsmän både kan använda deras erkännande att få uppmärksamhet till behovet av forskning, tidig diagnos, och ökad medvetenhet. Ironiskt nog, men, gör sjukdomen det extremt svårt för sådana siffror att göra offentliga framträdanden, eftersom de inte tillförlitligt kan leverera tal eller interagera med media när deras minne och funktionalitet är på nedgång.

Den kanske mest kända lidande, naturligtvis, var den 40th presidenten av Förenta staterna, Ronald Reagan. Han drastiskt ökat allmänhetens medvetenhet om den tragiska sjukdom genom hans personliga uppdrag för utbildning och fundraising. År 1983 förklarade han November National Alzheimers sjukdom månaden att påtala det växande antalet pensionärer ge efter för debilitation. Han grundade Ronald och Nancy Reagan Research Institute, i samordning med Alzheimers Association, att undersöka möjliga orsaker och behandlingskurer, särskilt med fokus på tidig upptäckt. När han gick bort 2004, lämnade han ett bestående arv av forskningsmedel för att gynna ett land som nu bättre förstås och uppskattas den tragiska tillståndet.

Andra politiker har inte varit så offentligt om sin Alzheimers sjukdom. Den moderna amerikanska konservativa av 60-talet, Barry Goldwater, som dog av Alzheimers 1998, levde sina sista år i privat. Experter fortfarande oense om Sir Winston Churchill, premiärminister av Storbritannien, led av Alzheimers sjukdom eller demens vid stroke. En husläkare insisterar Churchill hade inte den neurologisk sjukdom, men många av hans symtom är förenliga med Alzheimers. Mer än något, talar detta till skam och osäkerhet kring en korrekt diagnos.

Charlton Heston, skådespelare och politisk aktivist, är bland de få kändisar fortfarande lider av Alzheimers. Heston blev känd på 50-talet för epos såsom De tio budorden. Han var populär under tre decennier, huvudrollen i äventyr, westerns, och tjäna två Oscars. Efter pensioneringen från skådespeleri, tog han upp konservativa orsaker, främst som ordförande för National Rifle Association. Han förespråkade för framsteg i Alzheimers sjukdom efter diagnosen 2001. På uppdrag av Academy of Molecular Imaging, släppte Heston en informationskampanj som manar de utan symtom på Alzheimers att använda en ny detektionsmetod, PET av hjärnan. Positron Emission Tomography kan diagnostisera Alzheimers mycket tidigt och ger patienterna en chans att njuta av sin symtomfria tid.

Andra aktörer, som till exempel den klassiska Hollywood utviknings Rita Hayworth av 40s och ultra maskulina Charles Bronson av 60-talet, hade också Alzheimers sjukdom. Eftersom de hade diagnosen sent, och hade inte den typ av offentligt stöd som nyligen rönt, gjorde vårt lands klimat inte tillåta dem att göra uttalanden innan deras död. Likaså boxaren Sugar Ray Robinson och sångaren Perry Como led av avancerad Alzheimers i de senare åren av sitt privatliv, och dukade under för sjukdomen i 1989 och 2001 respektive.

  • Berömd skådespelare Charlton Heston, som spelade Moses i den episka filmen "De tio budorden", avled av Alzheimers.
  • Populära Hollywood skådespelaren Charles Bronson kontrakte Alzheimers.
  • Tidigare president Ronald Reagan ökade allmänhetens medvetenhet om Alzheimers.