Vad är en Skär Balloon?

April 23

En skär ballong är ett medicinskt instrument som används i interventionell kardiologi förfaranden som är utformade för att behandla åderförkalkning. Hos patienter med åderförkalkning, en uppbyggnad av plack på insidan av artärerna har orsakerna stenos, eller förträngning, vilket leder till en mängd olika kardiovaskulära problem. Interventionella kardiologer gå in i blodkärlen för att ta bort plack, och kan också sätta in en stent, som expanderar för att hålla kärlet öppet så att blodet kan fortsätta att flöda.

I fallet med skär ballongen, är anordningen försedd med en liten uppblåsbar ballong och ett huvud med små blad på spetsen. Skär ballong styrs in i artären som behandlas, vanligtvis med hjälp av medicinsk bildbehandling för att se till att den är placerad på rätt sätt, och spetsarna används för att göra mål plack på väggarna i artären. Detta kan bidra till att avlägsna en del av plack, och det minskar även spänningar i kärlet. Plattan förs bort i blodströmmen och uttrycks som en avfallsprodukt.

När ballongen är uppblåst, skjuter den plack tillbaka mot väggarna i artären, breddning den. Poängen som skapas av de små bladen hjälper plack att spricka och värdera utan betonar artären. Det innebär att mindre tryck behövs för att blåsa upp ballongen, vilket kan bidra till en minskning av risken för skada på blodkärlet. När ballongen har expand kärlet, en stent som kan vara belagd i läkemedel för att minska uppbyggnaden av plack kan placeras för att hålla den öppen.

Med användning av en skär ballong för stentning förefaller minska risken för restenos, där de reformer plack runt och över stenten. Detta innebär att patienten kommer att vara mindre benägna att behöva en annan procedur, och kommer att njuta bättre hälsa. Dessutom kan skär ballonger vara mycket effektiva vid behandling av restenos, om en äldre stenten är att växa igen med plack.

Denna enhet har använts i aterektomi eller plack borttagning förfaranden sedan 1990-talet. Versioner tillverkas av flera företag som producerar vetenskapliga verktyg och medicinska instrument. Skär ballonger är oftast utformade som enkla instrument användnings som används i en enda patient och sedan kastas. Som sådana är de inte utformade på ett sätt som skulle underlätta sterilisering, vilket skulle göra det svårt och farligt att återanvända skärballong enheten i en annan person.

  • En skär ballong för stentning kan användas i ett förfarande angioplastik.