Vad är plantarflexion?

April 19

Plantarflexion är rörelse i bilden foten bort från kroppen, och det görs genom att böja vristen. Det är motsatsen rörelse dorsalflexion, vilket innebär att man går foten mot kroppen. Denna rörelse är nödvändigt i många sporter, men även nonathletic människor använder det, till exempel när de står på sina tå, stretch, eller ens köra. Den normala rörelseomfång är allt från 30 ° till 50 °, och det finns olika övningar för att hålla plantarflexion smärta i schack när det blir ett problem.

Benen som deltar i plantarflexion inkluderar tibia, talus, och vadben, medan de viktigaste muskler som gör denna rörelse möjligt är gastrocnemius, plantaris, peroneous longus, tibalis bakre och soleus. Idrottare och regelbundna motionärer använder denna rörelse ganska lite, men även de som sällan träna - använd den. Till exempel, trycka ned gasen eller bromspedalen på en bil, som står på tå för att nå upp högt, och vissa sovställningar kan utnyttja denna fot rörelse. I själva verket är det möjligt att notera smärta i området på grund av att göra denna rörelse ofta under sömnen, eller till och med efter promenader och stående under orimligt långa tidsperioder. Det innebär att vem som helst kan sluta med vrist smärta på grund av plantarflexion.

De som ofta använder denna fot rörelse sannolikt märka fotled eller hälen smärta någon gång. En av de vanligaste typerna av frågor i samband med plantarflexion är plantar fasciit, vilket beror på att göra denna rörelse repetitivt. I själva verket kan även plötslig viktökning resultera i det här numret. Ankelstukning är en annan form av skada i samband med detta fot rörelse, vilket leder till en oförmåga att röra fotleden normalt. Lyckligtvis finns det olika behandlingar som är tillgängliga för plantarflexion skador, inklusive massera området, tejpning både hälen och båge, och viktminskning.

Det finns också övningar som kan stärka leder och muskler för att förhindra skador på området. Vadpress är en av dem, och involverar står upp, hålla på en stol för stöd, och sedan höja upp på de tå för en sekund innan du sänker tillbaka på bollarna på fötterna. En annan övning involverar ligger ner med knäna raka, pekar tårna från kroppen i ca 15 sekunder och sedan koppla fötter och vrister innan du slutför övningen igen. Båda sträckor kan upprepas flera gånger vardera, tills anklarna känner sträckt, och kan fyllas varje dag för att förhindra skador.

  • En fotled vrickning är ett exempel på en plantarflexion skada.
  • En av de vanligaste typerna av frågor i samband med plantarflexion är plantar fasciit.
  • Plantarflexion är motsatsen till dorsalflexion.