Vad är Fedelini?

April 15

Fedelini är en typ av pasta som är formad ungefär som spagetti men är tunnare, endast är något tjockare än spån. Namnet på pasta översätter till "små trogna." Detta är inte en oerhört vanlig typ av pasta utanför Italien. Det finns några företag som gör fedelini och distribuera den utanför Italien, men precis som det finns några recept som kräver speciellt för fedelini, det finns också några butiker som håller den i lager. Utanför Italien är det mycket vanligare att recept att kräva andra typer av tunt pasta såsom spån eller änglahår.

Denna typ av pasta anses allmänt vara lämpligt att koppla ihop med marinara sås och tunna pestosås. Detta beror på att de tunnare delarna av pastan göra ett bättre jobb med att samla in den tunna såsen än större pasta, bandformad pasta, och röret pasta. Detta möjliggör bättre överföring av såsen från plattan till munnen och, därför, erbjuder också en bättre överföring av smaken.

Tjockare, grädde baserade såser är mer allmänt paras med bredare pasta såsom fettucini och linguini. Fedelini inte vanligt paras med röda såser gjorda med kött. Istället är dessa såser vanligen paras ihop med en tjockare pasta såsom spagetti. Detta beror på att tjockare såser tenderar att övermanna känsliga pasta såsom fedelini och spån så att smaken av pastan i sig är nästan förlorad.

Ibland fedelini serveras helt enkelt med olivolja och vitlök med kanske några örter som garnering. Denna enkla maträtt innehåller ibland citronsaft och parmesanost. De som älskar en enkel pastarätt som denna brukar föredra en tunn pasta som fedelini.

Denna rätt är lika enkel att göra eftersom det är jättegott. Först, fräs 3-4 tunt skivad vitlöksklyftor i fyra matskedar (60 ml) av olivolja. Ta bort den från värmen när vitlök är en ljus guldfärg.

Släpp halvt pund (225 gram) av fedelini i kokande vatten. Koka under sex till åtta minuter beroende på ens önskad fasthet. Sila pastan, lägg sedan till tre matskedar smör (ca 45 gram) och en tredjedel av en kopp (75 gram) av parmesanost. Lägg detta till stekpanna och värm tillsammans för en minut eller två. Avancerade kockar kan förbereda olivolja och vitlök samtidigt förbereder pastan.