Vad är Tillbehörs organ i matsmältningssystemet?

January 6

Magen och de små och stora tarmar är de viktigaste organen matsmältnings, men de skulle inte fungera utan hjälp av andra organ och körtlar. Tillbehörs organ i matsmältningssystemet är de som hjälper till med matsmältningen på något sätt, bland annat genom att producera och utsöndra matsmältningsenzymer. Dessa organ innefattar bukspottkörteln, levern och gallblåsan, samt flera olika körtlar.

Utan hjälp av tillbehörs organ i matsmältningssystemet, skulle matsmältningen inte ske i magen eller tunntarmen. Varje orgel och körtel spelar en mycket specifik roll i systemet. På detta sätt, de är lika avgörande för processen som de viktigaste organen där matsmältningen faktiskt sker.

Bukspottkörteln producerar pankreassaft, som innehåller flera olika matsmältningsenzymer. Detta organ ligger direkt under magen och utsöndrar de pankreatiska juicer direkt in i tolvfingertarmen av tunntarmen. Olika enzymer inom de pankreatiska juicer är ansvariga för nedbrytning av proteiner; lipider, eller fetter; och kolhydrater i sina minsta enheter så att de kan tas upp av kroppen. Pankreas juicer innehåller också natriumvätekarbonat, vilket hjälper till att neutralisera syran från magen så att enzymerna inte bryts ner.

Levern är den största organ i kroppen och har flera olika roller för att upprätthålla hälsa och ett stabilt tillstånd. Som en av de tillbehörs organ i matsmältningssystemet, är det involverat i nedbrytning av fetter som finns i livsmedel. För att göra detta, ger det en grön, vattnig vätska som kallas galla. Den gröna färgen på galla kommer från ett pigment som heter bilirubin. Detta produceras när gamla eller skadade röda blodkroppar bryts ner i levern.

Galla produceras kontinuerligt av levern och den lagras i gallblåsan. När det krävs för rötning, det töms från gallblåsan in i duodenum genom gallgången. Medan det inte finns några enzymer som finns inom galla innehåller det gallsalter som är nödvändiga för digestionen av fetter och lipider.

Gallsalter emulgerar fett, vilket innebär att de delar upp dem i mindre droppar som liknar vad som ses när tvättmedel läggs till fett och vatten. Lipas, som produceras av bukspottkörteln, är det enzym som utför nedbrytning av lipider till fettsyror. De mindre droppar av fett som har producerats genom verkan av de gallsalter gör matsmältningen genom lipas mycket enklare och effektivare.

  • Tarmarna är bland de viktigaste organ i människokroppen matsmältnings.
  • Ett diagram av matsmältningssystemet.