Vad är latin dans?

November 28

Latin dans kan hänvisa till två olika grupper av dans, antingen socialt latin dans, eller ballroom latin dans. Social, eller traditionell, former av latinsk dans, innehålla saker som samba, salsa, merengue, mambo, cumbia, rumba, cha-cha-cha, Bolera, och många andra. Formell sällskaps latin dans, å andra sidan, inkluderar endast fem stilar: Cha-cha-cha, jive, Pasoen Doble, rumba, och samba. Det bör noteras att varken jive eller cha-cha-cha är latin ursprung, och därför stilen på dansen är ibland kallas latinamerikansk dans eller internationella latinsk dans.

Det finns hundratals stilar av traditionell latinsk folkdans i Latinamerika, och notering eller beskriva dem alla skulle vara en monumental åtagande. Några stilar har blivit mycket populär, dock, och dansas ofta på klubbar i USA och Europa, liksom i Latinamerika. En berömd stil, den argentinska tango, är särskilt inte en form av folkdans, och så även om det är vanligtvis ingår som en form av latinsk dans, det är distinkt från andra argentinska former såsom gato, Zamba, chacarera och Escondido.

Salsa är kanske den mest kända latinska dansstil. Den har sitt ursprung i Karibien, och som ett resultat kombinerar europeiska och afrikanska stilar på ett innovativt sätt. Generellt sett är salsa en partner dans, men det finns solo stilar och grupp stilar samt. Salsa dans sannolikt sitt ursprung i antingen Kuba eller Puerto Rico, och gjorde sin väg till Nordamerika via puertoricanska invandrargrupp i New York City. Det är en relativt ny form av latinsk dans, ursprung någon gång på 1950-talet, och växer ur den moderna mambo stil.

Samtida salsa härleder sina steg från den traditionella kubanska son, men påverkan kommer in från ett antal andra stilar också. Den cha-cha-cha, mambo, rumba, Comparsa, Moçambique, abakua, changui, palo monte, och Guaracha alla spela in salsa. Den grundläggande formen av salsa är en tre steg under en fyra taktslag, med den fjärde takten erbjuder en möjlighet för en spark, kran, eller paus. En av de tre viktigaste stegen tar också lite längre än de andra två, vilket gör det en paus steg. Ett steg cykel varar sex steg över åtta takter, och valfritt antal intressanta drag kan spridas över ett steg cykel.

Mambo är en annan form av latin dans, med ursprung i Kuba, som har varit populär sedan starten i slutet av 1940-talet för att passa mambo musik från 1930-talet. Den ursprungliga mambo är mycket annorlunda från break-on-två dans som präglar den moderna mambo i USA. Mambo ursprungligen kom till USA från Perez Prado och någon gång på 1970-talet stil skiftat till att omfatta en paus på två steg.

Tango är förmodligen den mest ikoniska formen av latinsk dans, och det finns många olika former av dans. Den har sitt ursprung i Argentina, i Buenos Aires, och i Uruguay, någon gång på 1890-talet. Det tog snabbt kontroll över dansscenen i Argentina, och i början av 20-talet tog Europa med storm, med en tango vurm sprider från Frankrike till England och Tyskland, och så småningom till USA. Det finns många olika tango stilar, dansade till ett antal olika musikstilar, inklusive tango, VALS, och milonga.

  • Buenos Aires är hem för tango.
  • Havanna är huvudstad i Kuba, ön där både salsa och mambo sannolikt sitt ursprung.
  • Tango dans har sitt ursprung i Buenos Aires, Argentina.
  • Salsa är kanske den mest kända latinska dansstil.
  • Traditionella former av latin dans inkluderar samba, salsa, merengue, mambo, cumbia, rumba, cha-cha-cha, blolera, och många andra.
  • Rumba är ett ballroom dance med rötterna i kubansk musik.
  • Mambo är en form av latinsk dans som har sitt ursprung i Kuba.