Vad är Klorokin Proguanil?

November 17

Klorokin proguanil medicinering används för att förebygga och behandla malaria. Denna typ av malaria medicin består av två olika läkemedel, en som heter klorokinfosfat och en som heter proguanilhydroklorid, som tas som två separata tabletter men är förpackade tillsammans. De två läkemedlen i kombination för att vara mer effektiva mot malaria och som en form av malariabehandling, genom att inhibera reproduktionen av parasiterna som förorsakat malaria. Båda dessa läkemedel kan ha allvarliga biverkningar, speciellt när de tas tillsammans, inklusive klåda, hudutslag, magsmärtor, blodig avföring, och håravfall. I vissa länder kräver klorokin proguanil medicinering ett recept, och på andra ställen är det tillgängliga utan recept, men det rekommenderas att konsultera en läkare innan du tar något malariamedicinering.

Malaria är en smittsam, potentiellt dödlig sjukdom som orsakas av parasiter som tillhör släktet Plasmodium som kan överföras till människor via myggor. Det finns många olika typer av Plasmodium parasiter, och några har blivit resistenta mot vissa malaria mediciner. Denna läkemedelsresistens har gjort klorokin proguanil mediciner mindre effektivt för att förebygga malaria. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) i USA inte längre rekommenderar att man använder klorokin proguanil som en anti-malariabehandling. Istället rekommenderar CDC nu andra, mer effektiva malaria mediciner inklusive meflokin och doxycyklin, eller atovakvon i kombination med proguanil.

Vissa människor kan inte ta de mer effektiva läkemedel mot malaria och måste fortfarande förlita sig på klorokin proguanil mediciner. För att få maximalt skydd sjukdomen från klorokin proguanil medicinering, måste man börja ta det en vecka innan du reser till ett område där det finns risk att smittas av malaria. Man måste fortsätta ta medicinen under tiden där, och under fyra veckor efter att ha lämnat området. Det är fortfarande viktigt att skydda sig från myggbett för att minska risken att smittas av malaria, även när du tar klorokin proguanil mediciner. Använda myggmedel, klä sig i långbyxor och långärmade skjortor, och sova under ett myggnät kan vara till hjälp.

Denna medicin kommer i form av tabletter. De klorokin tabletterna vanligen tas en gång i veckan, medan proguanil tabletter tas en gång om dagen. Det rekommenderas att ta denna medicin på en full mage för att minska risken för magbesvär. Kända biverkningar av klorokin proguanil medicinering är illamående, munsår, och synproblem. Ångest, humörsvängningar, och personlighetsförändringar har också rapporterats som möjliga biverkningar.

  • Klorokin proguanil används för att behandla malaria, som sprids av myggor.
  • Använda myggmedel kan vara till hjälp för att förhindra spridningen av malaria.