Hur kan jag förhindra Mat Förorening och Matförgiftning?

May 15

Det finns ett antal olika sätt på vilka du kan förhindra förorening av livsmedel och matförgiftning, beroende på om du förbereder mat eller beställa mat på en restaurang. Om du förbereder mat, så ska du vara säker på att öva ren och säker matlagning vanor för att undvika korskontaminering mellan livsmedel, laga vissa livsmedel till temperaturer som krävs för säker äta, och se kalla livsmedel lagras med ordentlig kylning för att hålla dem säkra. För att undvika förorening av livsmedel och matförgiftning medan du äter ute, bör du välja restauranger noga, beställa mat ordentligt, och bara äta mat som serveras på ett sätt som är säkert.

Mat förorening och matförgiftning orsakas ofta av bakterier och liknande mikrobiella källor som kan hamna på mat på många olika sätt. Om du förbereder mat, så ska du vara försiktig för att undvika korskontaminering. Till exempel bör du inte klippa kalkon, sedan använda den orena kniv att skära sallad för en sallad, eftersom du kan introducera bakterier i sallad från den råa fjäderfä. Kalkonen kommer att kokas för att eliminera eventuella faror, men en sallad serveras rå är ett perfekt leveranssystem för bakterier. Du kan undvika denna fara genom att förhindra korskontaminering och alltid rengöring av ytor och matlagning instrument mellan användningarna.

Många livsmedel bör också tillagas till en lämplig temperatur före servering. Kött som fågel, fläsk och nötkött samt ägg och skaldjurs alla bör kokas till rätt temperatur för att säkerställa eventuella bakterier som finns på dem elimineras. Livsmedel serveras kallt ska vara ordentligt kyld vid låg temperatur för att hålla bakterier från att utveckla och blomstrande. Detta är särskilt viktigt för rätter som ägg eller skinka sallad, där majonnäs och andra ingredienser bör hållas kall innan servering.

Mat förorening och matförgiftning bör också vara en ersättning när du äta ute på en restaurang. Du bör vara noga med att välja restauranger noga, och du kanske vill titta på den senaste hälsokontroll för en restaurang innan middag i den. Även om en restaurang har passerat inspektion, bör du ändå vara försiktig och lämna om du ser tecken på ohälsosamma förhållanden.

Som du beställer mat på en restaurang, bör du också överväga olika sätt att undvika livsmedels sjukdomar. Om du är gravid, äldre, eller beställning för ett barn, så ska du undvika vissa livsmedel såsom dåligt tillagat kött, eftersom du kan vara mer sårbara för bakterier som listeria. Du bör alltid beställa rätter tillagas till en säker temperatur, och skicka tillbaka mat som du anser svampiga eller osäkra för konsumtion.

  • Eventuella grönsaker som innehåller mögel bör kastas bort för att undvika matförgiftning.
  • Livsmedel som innehåller majonnäs kan gå illa snabbt om de lämnas okylda.
  • Ost som har lämnats ut på en varm räknare kan orsaka matförgiftning.
  • Köttfärs bör alltid tillagas till rätt temperatur för att undvika matförgiftning.
  • Konserver som bucklig eller felaktigt förseglade är förorenade.
  • En Salmonella bakterie, en vanlig orsak till matförgiftning.
  • Använda en kylklamp när föra lunch till jobbet kan hjälpa mat från att bli bortskämda under dagen.